Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Psihološki problemi

Mi roditelje ne možemo mijenjati, ali možemo sebe

Objavljeno: 11.10.2018.

Pozdrav poštovana doktorice, već godinama se borim sa tikovima koji su u blažem obliku, emocionalno sam nezrela iako imam 20 godina. Imam problem u komunikaciji sa roditeljima. Cijeli život nam je komunikacija svedena na moje obrazovanje iako sam uspješna učenica i sada studentica oni forsiraju moje učenje i žele mi organizirati svaki dan i tjedan i upravljati mojim životom. Imamo velikih problema u komunikaciji i stalno se svađamo osim ako ne komuniciramo. Pretežno su svađe jer ih ne obavijestim o mojim planovima ili ne razumiju moje postupke. Ne dopuštaju mi da govorim uvijek me prekidaju i viču. Mislim da našoj komunikaciji nema spasa. Njihov odnos prema meni je uzrok mojim problema!? Oduvijek ih opravdavam nervoza radi posla, ali smatram da baš i nije normalno vlastito dijete pitati samo o školi i fakultetu i nijednom dijete ne upitati kako je i znati kakvo je njihovo dijete. Žalosno je da se moji roditelji i ja ne poznajemo iako živimo skupa nas petero već 20 godina. Najmlađi sam član obitelji i "najneuspješniji" . Imala sam već jedan blaži živčani slom smatrate li da moram posjetit psihijatra i hoće li mi pomoći ijedna terapija !? Također imam velik problem sa intimnošću i emocijama ,mislite li da je to uzrok?

Smješteno u Psihološki problemi

Poštovana,

što je uzrok vaših problema teško je reći, s obzirom na ovo malo informacija koje ste mi dali. Zato i služe psihoterapije na kojima se detaljno ispituje što su zapravo problemi, koji im je uzrok i onda se postavljaju ciljevi terapije, odnosno što točno želimo riješiti.
Govorite za sebe da ste nezreli, a opet vrlo zrelo, s druge strane, opisujete svoj disfunkcionalni odnos s roditeljima. Mi roditelje ne možemo mijenjati, ali možemo sebe, što znači da ako vi u terapijskom radu uvježbate načine komunikacije koji će biti funkcionalni onda će se i vaši roditelji početi mijenjati. Govorite i o živčanom slomu. To je laički izraz za nešto što je nama u struci nepoznato sve dok vi detaljno ne opišete kako je taj "slom" izgledao. Različiti ljudi na različite načine opisuju slom i on može imati skroz drugi značaj za osobu koja ga doživljava.
Kako god, podržavam vas u ideji da posjetite psihologa ili psihijatra. Uz stručnu osobu ćete puno lakše riješiti svoje probleme, ali i naučiti kako se ubuduće nositi s problemima kojih će uvijek biti, kao i kod svake osobe. 
Slična pitanja