Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Mirovanje kod kuće u trudnoći

Objavljeno: 29.08.2019.

Trenutno sam trudna 26+2. Radi se o prvoj trudnoći. Do sada su svi nalazi i pregledi bili uredni. Na zadnjoj kontroli prije dva dana nalaz je bio sljedeći: c 1/2-3/4 za vrsak prsta ulozivo. Doktor mi je prepisao mirovanje i magnezij direkt 2x300 mg. Naručio me za 10 dana kako bi odlučio hoće li trebati raditi serklaz ili ne. Zanima me je li taj nalaz zaista toliko ozbiljan i koliko strogo mora biti to mirovanje jer me doktor poprilično uplašio.

Smješteno u Ginekologija

Opisani nalaz zahtijeva mirovanje ako se radi o prvoj trudnoći i ako ranije niste imala operacije na vratu maternice (konizacija, LETZ).
Ovisno o procjeni ginekologa koji kontrolira trudnoću, ponekad se propisuje i lijek pod nazivom Utrogestan ili Duphaston. Preporučuje se učiniti bakteriološke briseve vrata maternice ako do sada nisu rađeni te ultrazvučnu procjenu izgleda vrata maternice. Pretpostavljam da stanje nije alarmantno ako ste upućeni na mirovanje kod kuće. Na žalost, danas nemamo dostupne stopostotne testove kojima bi se predvidjelo što će se zbivati tijekom trudnoće za tjedan ili dva. Kontrola za 10 dana je uobičajeni razmak da se procijeni dinamika promjena na vratu maternice. Ukoliko ćete osjećati pritisak ili bolove u donjem dijelu trbuha ili bilo kakve druge tegobe, trebate se javiti na kontrolu i ranije. 

Slična pitanja