Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Psihološki problemi

Ne mogu voditi ljubav sa suprugom nakon terapija zračenjem

Objavljeno: 19.04.2019.

Imam 34 godine. Prije tri godine operirala sam rak maternice i zbog toga nemam mogućnost biti majka. U braku sam i sretni smo jer planiramo posvojiti dijete. Problem je u meni. Od operacije i terapije zračenjem ja ne mogu voditi ljubav sa suprugom. U psihi su mi ostale potisnute emocije i strahovi koje sam prošla i svaki pregled kod ginekologa u meni izaziva strah. Ne podnosim da me netko dodiruje. Kako da to prevaziđem, trebam li posjetiti psihologa? Željela bih se riješiti tog osjećaja i voditi ljubav sa svojim suprugom. 

Smješteno u Psihološki problemi

Kao što svaki onkološki bolesnik treba stručnu liječničku pomoć kod liječenja svog tijela potrebna je i psihološka podrška stručnjaka kako bi nam olakšali proces liječenja za vrijeme i nakon zahvata i svih mogućih terapija koje onkološki bolesnik prima.
Taj dio psihosocijalne podrške se često zanemaruje. Neke onkološke klinike ni nemaju psihološku pomoć, a i one koje imaju često i ne nude. 
Nije rijetkost da onkološki pacijenti imaju određene posljedice svoje bolesti koje se često odražavaju na njihovu kvalitetu života. U vašem slučaju je to seksualni život. Nije čudno da vas svaki dodir u intimnom dijelu tijela podsjeti na traumu i zato bih vam svakako preporučila psihološko savjetovanje. Doc. dr. sc.Lovorka Brajković je psihologinja kojoj su uže specijalnosti psihosocijalna pomoć kod onkoloških pacijenata i seksualna terapija. Nikad ne dajem preporuke na ovaj način, ali zaista je rijetkost da je stručna osoba educirana iz baš ta dva područja i veliki je znalac upravo za vaš problem.
Trebalo je vremena za rješavanje zdravstvenog stanja, a sad si dajte priliku i vrijeme da riješite i taj problem, da uživate sa svojim suprugom u intimnim odnosima.

Slična pitanja