Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Nema potrebe da se koristiti prezervativ radi CIN-a ako nije nova veza

Objavljeno: 14.02.2020.

Zadnjih 18 mjeseci imam cin 1, i HPV. I svaki put nakon papa testa imam jaku upalu rodnice, čak i nakon korištenja vaginaleta. Da li su te upale kronične? Zadnjih pola godine imam bolne odnose, da li je to zbog cina? Tek sam nedavno radila tipizaciju HPV-a, i čekam rezultate. Probala sam sve živo za podizanje imuniteta, ali cin se ne da. Nitko u mojoj obitelji nije imao karcinom grlića maternice. Koje su šanse da ga ja dobijem? Nisam rađala, imam 37 godina. Također me zanima da li do kraja života moram koristiti kondom prilikom odnosa s suprugom, pošto mi je on prenio HPV? Može li se cin u mom slučaju povući? 

Smješteno u Ginekologija

Zbog nalaza CIN-a sigurno nemate nikave smetnje. Radi se o najblažem otklonu od granice normale i on postoji samo na mikroskopskoj razini, za citologa. Subjektivno za vas on ne predstavlja nikakav problem. Ukoliko se nalaz nije povukao tijekom oko godinu dana koliko toleriramo njegovo postojenje i tijekom kojeg se više od 50% nalaza CIN-a I spontano povuče tada treba poduzeti liječenje – najčešće je posve dovoljno učiniti krioterapiju - jedostavan zahvat koji ne zahtijeva ni ležanje niti bolovanje. Zahvat će destruirati površni sloj epitela gdje je smještena promjena i na taj nači riješiti problem. S više od 90% vjerojatnosti bi nakon toga nalaz PAPA trebao biti uredan. Konizacija (dakle kirurško odstranjivanje promijenjenog epitela) je rijetko kada potrebno kod nalaza CIN-a I. Nema nikakve potrebe da se koristiti prezervativ kod spolnlh odnosa radi CIN-a a i od genotipizacije neće biti neke naročite pomoći. Naime, sigurno će biti pozitivan nek genotip HPV-a, a koji točno je posve nebitno. Treba liječiti CIN, a HPV kao i bilo koji virus ne možemo liječiti. Zašto prezervativ nije potreban? Naime, glede nalaza CIN-a od toga se vašem suprugu ne može ništa dogoditi, kod muškarca ta promjena ne postoji, a sa suprugom ste vjerojatno u dosadašnjem spolnom životu ”razmijenili ” sve HPV genotipe s kojima ste oboje bili u kontaktu i to je tako uvijek u životu. Dakle to bi imalo smisla da ste u nekoj novoj vezi, i da vas se tako zaštiti od utjecaja vanjskog svijeta ili nekog novog genotipa HPV-a. S vjerojatno dugogodišnjim, dosadašnjim partnerom to nema nikakvog ni smisla niti potrebe. Sve će do kraja riješiti vaš imuološki sistem i liječenje koje će biti poduzeto ukoliko je potrebno. Kada pričate da uzimate sredstva za jačanje imuniteta dokazano pouzdanih sredstava za to nema. Sve što vam u tu svrhu prodaju u ljekarni su tzv. pomoćna ljekovita sredstva. Glede ostalih smetnji koje navodite one upućuju na neku infekciju u rodnici koja nema nikakve veze ni s HPV-om niti sa CIN-om. Treba pogledati iscjedak pod mikroskopom i liječiti uzočnika koji se nađe. Inače karcinom vrata maternice (ili grlića kako vi kažete ) s nasljeđem nema nikakve, veze to je naprosto spolno uvjetovano - HPV virus pokreće proces karcinogeneze! Dakle, nasljeđe s tim nema nikakve veze pitanje je ”životne sreće” za koji ćete se genotip HPV-a namjeriti i što će on učiniti u vašem organizmu. To je bio individualnost, jer npr. kod vaše najbolje prijateljice taj genotip HPV-a ne mora učiniti nikakav problem. Treba napomenuti da je prokuženost HPV-om u spolno aktivni ljudi više od 90%, dakle rijetki su oni koji nisu bili u kontaktu s barem ponekim virusom i to najčešće ne znači ništa!

Slična pitanja