Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
ortopedija

Nogomet nakon ozljede koljena

Objavljeno: 22.03.2019.

Imam 39 godina, visok sam 187cm i težak 87kg. Prije četiri mjeseca sam na nogometu imao ozljedu koljena. Bio je otok nekih 3 tjedna i nakon punkcije kod ortopeda se sve smirilo, a nisam uzimao nikakve lijekove za to. Magnetska je pokazala rupturu prednjeg križnog ligamenta i vertikalno puknuće medijalnog meniska. Stvar je što ja nemam nikakvih problema s tim koljenom, potpuno je stabilno i bez ikakvih bolova, pokretno u svim smjerovima i pod opterećenjima. Mene zanima koliko bi bilo opasno nastaviti s nogometom bez operacije i saniranja tih ozlijeda?

Smješteno u ortopedija

Ako su postavljene dijagnoze točne, onda nije preporučljivo nastaviti se baviti nogometom. Zato što imate nestabilno koljeno u prednje-stražnjem smjeru, a puknuće meniska će se vrlo vjerojatno pogoršati.

Pogoršanje se može dogoditi u smislu daljnjeg i težeg oštećenja meniskusa, a moguće oštećenje i zglobne hrskavice koljenskog zgloba. Da je nastupila ozljeda samo prednjeg križnog ligamenta, tada bi bilo moguće nastaviti s igranjem nogometa pod uvjetom da su dinamički stabilizatori koljena dovoljno velikog volumena i napetosti. Dinamički stabilizatori koljena su mišići natkoljenice i potkoljenice, među kojima je najvažniji prednji mišić natkoljenice (quadriceps).

Slična pitanja