Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Psihološki problemi

Pokažite suprugu da je njegova odluka da ostane s vama, unatoč prevari, bila ispravna

Objavljeno: 14.10.2020.

Imam 20 godina. Par mjeseci sam bila sama i onda sam se upustila u vezu s jednim dečkom kojeg dugo znam. Ušla sam u vezu i prevarila sam ga odmah nakon par mjeseci s jednim njegovim prijateljem za kojim sam ludila u mladosti. On je živio u inozemstvu, a ja u Hrvatskoj. Nakon par mjeseci vjenčali smo se. U braku smo već 2 godine. Prošle godine sam ga prevarila u izlasku jer sam se napila i nisam znala što radim. Nakon nekog vremena smo saznali da sam trudna. Bio je presretan, ali kada sam mu priznala tu prevaru bio je baš razočaran. Bila sam trudna, a nisam znala i išla sam ga prevariti. Na kraju se dogodio spontati pobačaj, on je i dan danas ostao u sumnji da li je to dijete bilo njegovo. Ja sam ga gledalala kako pati. To me je uništilo psihički jer znam da sam ja kriva Prošlo je godinu dana. Ja sam očekivala da će se nakon toga svega odnositi loše prema meni, a on je jako dobar i nakon svega. Ne znam zašto sam to napravila jer on je divan. Sada sam ponovo ostala trudna, naravno s njim. Razmišljam o tome da on zaslužuje nekog boljeg, a opet ga volim i ne bih mogla živjeti bez njega. Možete li mi pomoći? Svi me osuđuju zbog toga, ali najviše ja sama sebe.

Smješteno u Psihološki problemi

Svatko od nas je vlasnik svog života i jedino mi sami za sebe možemo donositi odluke o tome što je za nas dobro, a što nije. Postoji razlog zašto je vaš suprug i dalje s vama. On ga zna i mislim da nije na vama da odlučujete bi li za njega neka druga bila bolja ili lošija. U čemu bolja, u čemu lošija? Možda bi bila neka koja ga nikad ne bi varala, al bi mu stalno prigovarala i bila namrgođena. Možda bi bila zaista bolja, ali mi to ne znamo. Jedino o čemu biste vi trebali razmišljati je o sebi i o svojim odlukama u sadašnjosti i u budućnosti.
Postoje osobe koje bezočno varaju svoje supružnike i ne planiraju to prestati raditi i kad ih pitaš koji je razlog ostanka u takvom braku, ako već mogu biti slobodni i raditi što god žele, ne povrijeđujući pri tom drugu osobu, sebično zaključuju kako druga strana neće moći bez njihove financijske pomoći, kako neće preživjeti razvod, kako treba tu biti zbog djece, a da tu osobu nisu ni pitali što ona želi, jer nisu ni bili iskreni. Onaj tko želi financijski pomagati pomagat će i u rastavi. Isto je i sa djecom.
S obzirom na to da ste vi bili iskreni prema svom suprugu na njemu je da donese tu odluku, a vi poradite na sebi. Osuđivati sebe za nešto što više ne možete promijeniti nema smisla. Jako ste mladi ušli u brak, u godinama kad većina još uvijek traži sebe i traži potvrdu od okoline o svojim vrijednostima. U tim godinama mladi kroz različite veze, dobre i loše, kratke i duge, prikupljaju iskustvo kako bi kasnije izabrali onu osobu koja im najviše odgovara. Sve te seksualne veze su iste. Početna strast brzo ugasne, a iza toga ništa ne ostaje. Ono što tražimo za dugovječan odnos je ono što ostaje iza početne strasti, a to su: ljubav, prijateljstvo, podrška, razumijevanje, a kažete da vam suprug sve to pruža. 
Zapitajte se što ste dobili varajući supruga, a što ste mogli izgubiti. Što ste samoj sebi htjeli potvrditi ulazeći u te seksualne veze? Da ste poželjni? Vjerujte mi, svi mi smo nekome uvijek poželjni. Koja ponašanja me dovode u rizik da varam? Koga povrijeđujem svojim ponašanjem? Kad god ste u napasti napraviti nešto u što ni sami niste sigurni je li to dobro ili loše zamislite da vam na ramenu sjedi osoba koju izuzetno cijenite i volite, do čijeg mišljenja vam je jako stalo i koju ne biste nikako htjeli razočarati i zamislite što bi vam ona rekla u takvoj situaciji. To bi vam moglo pomoći u donošenju odluka o vašem ponašanju u budućim situacijama. Ako ne znate kako da sami sebi pomognete potražite pomoć, a umjesto osude same sebe svojim ponašanjem pokažite suprugu da je njegova odluka da ostane s vama, unatoč svemu, bila ispravna.

Slična pitanja