Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi sa štitnjačom

Ponovite hormone štitnjače

Objavljeno: 11.12.2018.

Imam 37 godina i nedavno sam napravila pretrage hormona štitnjače i uzv štitnjače. Nalaz hormona: TSH 1.42 ref.int. 0.38-5.33, T3 1.93 ref. int. 1.34-2.37, T4 123 ref. int. 78-157, fT3 6.7 ref.int. 3.8-6.0, fT4 14.1 ref. int. 7.8-14.4 UZV štitnjače pokazuje uredno veliku štitnjaču, desno vidljivi nepravilan hipoehogeni areal od 6 mm, te manja cista desno od 2mm. Preporuča se punkcija promjena desno uz kontrolu UZV. Nalaz punkcije: U dobivenim uzorcima vidi se obilan, gušći difuzni koloid, tračci malih malih tireocita, rijetki makrofag, nešto eritrocita. Mišljenje: Koloidni čvor Molim komentar i savjet na dobiveni nalaz. Simptomi koje imam su umor, anksioznost, povremena nesanica i jednom sam imala slučaj da sam imala bol u prsima i otkucaji srca su bili 116. 

Štitnjača je metabolički najaktivniji organ u tijelu, tako da pojava manjih čvorova u njezinom tkivu nije ništa zabrinjavajuće. Sve, na tumor, sumnjive čvorove bilo koje veličine, potrebno je citološki obraditi. Vaš citološki nalaz je u potpunosti uredan.
Vaš hormonalni status također je u granicama normale, osim aktivnih hormona fT4 i fT3. Međutim niti taj nalaz nije za zabrinuti se.
Moja je preporuka ponoviti hormone štitnjače kroz 6 mjeseci, a kroz godinu dana ponoviti UZV štitnjače. Prilikom određivanja hormona potrebno je učiniti titar protutijela (anti TPO, anti TG), da se ev. isključi postojanje autoimune bolesti štitnjače – Hashimoto tireoiditisa.
Vaš opći status ne treba nužno biti povezan sa štitnjačom, ali kontrolni nalazi hormona, razjasnit će i tu dvojbu.
 

Slična pitanja