Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi sa štitnjačom

Tegobe koje spominjete vjerojatno su u sklopu dispepsije

Objavljeno: 25.01.2019.

Poštovani, posljednjih 10 dana imam bolove u slezeni, koji se pojačavaju nakon obroka. Išao sam na ultrazvuk abdomena gdje je pokazalo da je slezena povećana (140 mm), ostalo je u redu. Od krvnih nalaza sve vrijednosti su normalne (i CRP je u redu, 1.9) osim blago povišenih/smanjenih sljedećih vrijednosti: MCHC 352 (referentna vrijednost 320-345) Natrij 136 (referentna vrijednost 137-146) Alkalna fosfataza (ALP) 48 (referentna vrijednost 60-142) Alfa amilaza (AMS) 95 (referentna vrijednost 23-91) Što bi to moglo biti? Posljednjih tjedan dana jedem dijetalnu hranu i to mi je ok, malo me boli, ali čim pojedem i komadić nečega što npr. nije dijetalno (tipa komadić keksa) bolovi se pojačavaju i osjećam da srce jako lupa (puls nije ubrzan, nego samo jačina lupanja). Inače, normalno se hranim, jedino sam posljednja dva mjeseca počeo piti proteine, iako ne treniram ali puno hodam, da nema to nekakve veze s upalom slezene? Hvala puno na odgovoru.

Poštovanje, Tegobe koje spominjete vjerojatno su u sklopu dispepsije, odnosno gastritisa. Ne radi se o akutnoj upali slezene. Ukoliko i dalje budu prisutne opisane smetnje, učinite test na Helicobacter pylori u stolici. Veličinom slezena je granično uvećana i vjerojatno ne uvjetuje sada akutne tegobe.