Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi sa štitnjačom

U rijetkim slučajevima hipotireoza može prijeći u hipertireozu

Objavljeno: 28.01.2019.

Poštovani, zanima me u kojem slučaju bi se netko mogao regularno maknut sa tbl za štitnjaču, dali privremeno ili stalno. Tri god sam na eutiroxu,hipo hasi. Dg nakon dugogodišnjeg stresa, previše fizičkog rada na poslu bez slobodnog dana i gubitak majke. Sad sam maknula kompletno stres. Preselila se u novo i. Lijepo. Miran život. Promijenila posao. Svi nalazi u redu osim atpo 248.9{isti prije 3 god i sad} i atp koji je sa 12.61 pao na manje od 10. 42 god, 62 kg, 154 cm. Hvala na drugom mišljenju. Lp

Poštovanje, U najčešćem broju slučajeva hipotireozu u sklopu Hashimotoovog tireoiditisa nije moguće alternativno liječiti osim s nadomjesnom terapijom levotiroksinom. Protutijela za štitnjaču definiraju uzrok hipotireoze, ali nisu ključni element odluke o uvođenju ili prekidanju nadomjesne terapije. 

U rijetkim slučajevima hipotireoza može prijeći u hipertireozu, također autoimunu bolest štitnjače, kada se prekida s nadomjesnom terapijom i počinje s liječenjem tireostaticima s ciljem supresije pojačane funkcije štitnjače.