Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Psihološki problemi

Uvijek je dobro da sebe pitate jesam li zadovoljna i mirna u vezi

Objavljeno: 17.10.2018.

Pozdrav! Imam 19 godina, i sad će mjesec od kako sam u vezi s dečkom godinu dana, on je par mjeseci stariji od mene.. Ovu poruku pišem zato što imamo problem, a problem sam ja.. kako je on ove godine u 9 mjesecu krenuo na policijsku akademiju manje se viđamo i dopisivamo, nikada nisam htjela da on bude policajac.. kako je sada prošlo mjesec dana, vidjela sam da ga prati cura koja je s njim u odjelu na policijskoj akademiji, odmah sam pomislila na najgore..da me vara.. Sada je postalo još gore, kada objavi našu sliku na društvenoj mreži sakrije objavu od te cure kako ona ne bi vidila da on ima curu, cijelo vrijeme mi govori da ništa nema s njom, ali ja mislim da je suprutno i da nešto s njom ima, a ne želi priznat zato što ga je strah prekida.. iskreno se vidi da se obostrano poštujemo i volimo, ali.. ponekad mislim da mu nije stalo.. rekao je da je pričao s tom curom svega par puta, a ja mislim da i dalje priča s njom i najgore ono da me vara. Želim prekinuti s njim, ali ne mogu toliko mi je stalo, a ne znam što da više napravim.. zato bih volila čut Vaše mišljenje i što bih trebala napraviti po pitanju toga, da li ja stvarno pretjerujem ili bih ga trebala ostaviti, rekla sam mu da ću razmisliti do petka, ali stvarno više sama ne mogu razmišljati!

Smješteno u Psihološki problemi
Poštovana gospođice,
teško mi je dati vam odgovor na pitanje pretjerujete li ili bi ga stvarno trebali ostaviti. Taj izbor bih ipak vama prepustila.
Ponekad u vezi imamo osjećaj da se nešto događa što ne bismo htjeli, a da pri tom nemamo nikakav dokaz za to. Uvijek postoji pitanje jesam li u pravu ili pretjerujem. Kako god bilo, vrijeme će vam to vrlo brzo pokazati.
No, podsjetimo se malo zašto ljudi budu i ostaju u vezama. Što je to što volimo kod naših partnera?
Volimo kad s nekim dijelimo zajedničke interese, kad nas netko razumije i podržava na putu u našem životu. Volimo kad imamo osjećaj slobode, u smislu da možemo ići na svoje aktivnosti, posao koji volimo, družiti se s prijateljima, a da nas pri tom partner ne sumnjiči za nečasne radnje. To se zove povjerenje. Povjerenje se gradi tako da je osoba s kojom smo u vezi dosljedna u svom ponašanju i iskrena kroz neko duže vrijeme. Naprosto, u takvim vezama ne postoji faktor sumnje, jer je sve uvijek transparentno. Iz povjerenja dolazi sigurnost pa onda mjesta za sumnju i čitanje znakova kao prijetećih sve je manje. Naprimjer, vi sumnjate da oni nešto petljaju i vjerojatno mu to stalno govorite i silite ga da prizna. On, naravno, kaže da se s njom jedva i pozdravlja, a onda skriva od nje objavu da ona ne bi vidjela da ima curu. Uh, kakav zapetljanac. Možda je i ovo istina: On se, naravno, s njom druži kao i s drugim kolegama, a s obzirom na to da vi sumnjate, da tu ima nešto više, on je počeo skrivati da uopće s njom razgovara, kako se vi ne biste zbog nje svađali. Onda od nje sakrije objavu, jer ako mu onda napiše bilo što vi ćete reći: jesam li ti rekla da tu ima nešto.
Sve to i opet neka druga verzija mogu biti istina, ali sumnjom, ispitivanjem, svađanjem, uvjetovanjem s kim će i kad će razgovarati, što i kako će objaviti na društvenim mrežama nećete daleko dogurati. Obično nas pritiskanje i optužbe udaljuju od osobe koju volimo. Ponekad mislimo da ako ne pitamo, ne stišćemo i ne pokazujemo ljubomoru, da nećemo uspjeti spriječiti prevaru. Ako vas parner namjerava varati to će se dogoditi prije ili kasnije pa bolje prije pa bar znate s kim imate posla. 
U tom slučaju znat ćete donijeti odluku bez razmišljanja. 
Uvijek je dobro da sebe pitate jesam li zadovoljna i mirna u vezi, je li to ono što sebi želim svaki dan? Taj odgovor slijedite. Nek vam to bude orijentacija.