Akademija zdravog kuhanja - organska hrana za sve generacije

PXL 301115 12306167

Kako uspješno zamijesiti kruh, koja je tajna ukusnog kolača od jabuka te kako brzo i fino spremiti domaći namaz... Sve to, ali i još puno drugih kulinarskih trikova naučili su polaznici Akademije zdravog kuhanja koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska.

Sjećam se da je moja majka znala raditi domaći kruh, no ja ga nikada nisam probala napraviti iako već dugo planiram. Ovo mi je stoga idealna prilika da naučim dobar recept te ga počnem svakodnevno koristiti”, rekla je Dubravka, jedna od polaznika kulinarske radionice radionice “Organska hrana – recept zdravlja za sve generacije”, koja je naučila kako kruh treba dugo i jako mijesiti da bi se aktivirao gluten.

Uz malo truda i praktičnih savjeta voditeljice, nakon sat i pol kuhanja bio je gotov ukusni crni kruščić s lanom i orasima, a polaznici akademije spremili su i dva namaza, quiche, salatu s kus-kusom te kolač od jabuka i zobenih pahuljica.

Radi se o jednostavnim i brzim receptima koji su prilagođeni zaposlenim ljudima. Trudimo se pokazati kako brzo ne mora nužno biti i nezdravo”, objasnila je voditeljica radionice Vanja Varga koja je napomenula kako postoji mnogo namirnica koje su zdrave i ukusne, a ne koriste se često. Tako se, primjerice, za zaslađivanje umjesto šećera može koristiti agavin sirup.

Otkrijte nepoznate namirnice

Došao sam na radionicu na nagovor djevojke, a naučio sam puno korisnih informacija o organskoj hrani te brzom i jednostavnom načinu pripreme", istaknuo je Marin te napomenuo kako se i inače trudi jesti zdravo, no da su mu neke od namirnica koje je koristio na radionici nepoznate. Nikada, kaže, nije umjesto kravljeg koristio sojino mlijeko, a radi se o, otkrio je, veoma zanimljivoj i ukusnoj namirnici.

Radionica se, osim od zajedničkog kuhanja, sastojala i od kratkog uvodnog teorijskog dijela o organskom uzgoju i utjecaju pesticida. Tako su polaznici mogli saznati koliko je važno čišćenje organizma.

Radionice u suradnji s Intersparom održavaju se ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati u Centru za kulturu prehrane, Nazorova 18, Zagreb. Uključuju pripremu hrane, praktičnu primjenu znanja s predavanja i diskusiju, a najbolji dio je taj da sve što skuhate - pojedete.

Raspored radionica

Zdravo, brzo, vege! - 7. 12. / 9. 12. / 14. 12. / 16. 12. 2015.

Bez glutena i laktoze, molim! - 18. 1. / 20. 1. / 25. 1. / 27. 1. 2016.

Prezimi zdravo i vitko! - 1. 2. / 3. 2. / 8. 2. / 10. 2. 2016.

Cijena jedne radionice iznosi 150 kuna po osobi, a prijaviti se možete na info@kulturaprehrane.hr ili na tel. 01/481-4466.

Stela Lechpammer

Foto: Slavko Midžor / Pixsell     

 Prati nas na Viber Public Chatu!