Aspirin slavi 111. rođendan

aspirin-tableta-lijek1

Uspjeh jednog od najprodavanijih analgetika - Aspirina - započeo je prije 111 godina, a od 1995. proizvedeno je 50 milijardi tableta.

Aspirin se prvi puta pojavio u ožujku 1899. godine, a ubrzo je postao svjetski standard protiv glavobolje, bolnih udova, vrućice i raznih upala. Prodajom koja prelazi 640 milijuna eura godišnje, Bayerov Aspirin jedan je od najprodavanijih analgetika na svijetu, a može se naći u gotovo svim kućnim ljekarnama u više od 80 zemalja.

Acetilsalicilna kiselina (ASK), koja je djelatni sastojak Aspirina, danas je najkorišteniji analgetik u svijetu. S obzirom na središnje mjesto koje je zauzela u novijim farmaceutskim istraživanjima, ASK je predmet brojnih studija. Svake se godine objavi oko 3500 znanstvenih radova o načinima djelovanja i indikacijama acetilsalicilne kiseline, koji često otkrivaju nove spoznaje o primjenama te bijele supstancije.

Liječnici danas Aspirin smatraju proizvodom koji nije učinkovit samo protiv glavobolje i migrene, nego se uvelike koristi i u prevenciji srčanog i moždanog udara. Novija klinička ispitivanja pokazala su da se upotrebom manjih doza acetilsalicilne kiseline može spriječiti i prvi srčani udar.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!