Bebe majki pušačica imaju viši tlak

beba, novorodence

Bebe žena koje su pušile za vrijeme trudnoće imaju probleme s višim krvnim tlakom po rođenju i za vrijeme prve godine života.

"Zabrinjavajuće jest što je problem prisutan pri rođenju i samo se pogoršava s vremenom", upozorio je Gary Cohen, viši istraživač Odsjeka za žensko i dječje zdravlje štokholmskog Karolinska instituta.

Istraživači su usporedili 19 novorođenčadi roditelja nepušača i 17 beba čije su majke pušile 15 cigareta dnevno za vrijeme trudnoće.

Kada su bebe podigli u uspravni položaj, krvni tlak novorođenčad majki nepušačica se povisio dva posto u prvom tjednu života i deset posto nakon godine dana. Suprotno tome, novorođenčad majki pušačica je imala viši tlak deset posto u prvom tjednu, te dodatnih četiri posto nakon godine dana.

Nije moguće reći hoće li ove nepravilnosti novorođenčadi dovesti do problema s krvnim tlakom kasnije u životu. Također nije u potpunosti jasno kako duhan utječe na krvni tlak fetusa, međutim, moguće je da pušenje oštećuje strukture i funkciju krvnih žila, objavili su autori istraživanja u časopisu Hypertension.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!