Bebe s manjkom vitamina D izložene većem riziku respiratornih upala

beba mama sretni

Razina sunčevog vitamina, vitamina D, kod beba može predvidjeti rizik od respiratornih infekcija za vrijeme ranog djetinjstva. Nasreću, astma nije povezana.

Do ovog su zaključka došli istraživači Opće bolnice Massachusetts koji tvrde kako su akutne upale dišnog sustava veliki zdravstveni problem za mališane. Primjerice, bronhitis je vodeći uzrok hospitalizacije malih Amerikanaca.

Njihovi podaci pokazuju kako su za poveznicu između vitamina D i soptanja, koje može biti simptom mnogih respiratornih infekcija, a ne samo astme, uglavnom "odgovorne" respiratorne infekcije.

Analizirali su podatke novozelandske studije o astmi, u kojoj je praćeno preko tisuću mališana. Uzeti su uzorci pupkovine i krvi novorođenčadi, a njihove su majke kasnije odgovorile na upitnik o dišnim upalama i drugim bolestima sve do pete godine života mališana. Što je bila niža razina vitamina D nakon rođenja bebe, to je kumulativni rizik od soptanja bio viši.

Prethodna je studija istog istraživačkog tima pokazala kako su djeca čije su majke uzimale dodatke s vitaminom D u trudnoći manje sklona soptanju u djetinjstvu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!