Biopsija prostate može uzrokovati urinarne i erektilne probleme

zabrinutost muskarac1

Biopsija uzeta radi dijagnosticiranja raka prostate može uzrokovati privremenu erektilnu disfunkciju i, u nekim slučajevima, dugotrajne probleme s mokraćnim sustavom.

Rezultati najnovijeg istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Urology, naglašavaju činjenicu da čak i testovi za dijagnosticiranje raka prostate mogu imati nuspojave.

Stoga stručnjaci napominju da bi muškarci koji planiraju odraditi biopsiju prostate trebali biti svjesni mogućih rizika. To je naročito važno za muškarce koji će se morati suočiti s višestrukim biopsijama, jer se čini kako je rizik od nuspojava povezan s brojem upotrijebljenih igala.

Njemački su znanstvenici, za potrebe istraživanja pratili 198 muškaraca. Njima je slučajnim odabirom dodijeljena jedna od tri oblika biopsije za otkrivanje mogućeg raka prostate: standardna biopsija koja koristi iglu za uzimanje ne više od 10 uzoraka tkiva; biopsija koja uz 10 uzoraka tkiva uključuje upotrebu paraprostatične blokade živaca za smanjivanje bolova izazvanih postupkom ili biopsija tijekom koje se uzima 20 uzoraka tkiva.

Muškarci kojima je tijekom biopsije uzeto 20 uzoraka tkiva, imali su najviši rizik od razvoja dugoročnih problema s mokrenjem, kao što su naprezanje tijekom prolaska urina i česti noćni posjeti wc-u.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!