Dan mimoza: uključite se u borbu protiv raka vrata maternice

4. dan mimoza

Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskom ligom za borbu protiv raka i Udrugom za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice "Zdravka" i ove godine obilježit će 4. javnozdravstvenu humanitarnu kampanju "Dan mimoza" u subotu, 22. siječnja na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu), i to od 10 do 14 sati.

Cilj kampanje je educirati i informirati građane da se putem odgovornog spolnog ponašanja, edukacije, cijepljenja i probira zaštite od spolno prenosivih infekcija, uključujući i HPV infekciju koja uzrokuje rak vrata maternice. Glavne poruke 4. hrvatskog dana mimoza su:

  • Edukacija - naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!
  • Cijepljenje - zaštitite se od bolesti koje uzrokuje HPV!
  • Probir - čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

Od 23. do 29. siječnja diljem Europe obilježit će se peti tjedan prevencije raka vrata maternice. Inicijator je Europska udruga protiv raka vrata maternice – ECCA (European Cervical Cancer Association), a cilj je podizanje svijesti o bolesti uz poticanje žena na brigu o svom zdravlju i edukaciju o mogućnostima prevencije raka vrata maternice. Višejezični edukacijski programi jedna su od najvažnijih ECCA-inih inicijativa.

Rak vrata maternice ozbiljan je zdravstveni problem. Svake godine 60.000 žena oboli od raka vrata maternice u Europi, 30.000 ih umire, a više od 175.000 žena živi s ovom bolešću (u fazi liječenja ili ne). Većina slučajeva može se spriječiti kroz probir i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV). Jasno je utvrđeno da se kroz populacijski organizirane programe probira raka vrata maternice može spriječiti do 80 posto slučajeva raka.

Osim toga, danas postoje dva cjepiva, vrlo učinkovita u sprečavanju infekcije s dva najčešća kancerogena tipa HPV-a i koja mogu bitno smanjiti pojavnost raka vrata maternice ako se primjenjuju u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljne populacije. Dakle, borba protiv raka vrata maternice u Europi nije stvar daljnjih znanstvenih istraživanja, već provedbe ovih javnozdravstvenih programa za koje znamo da su uspješni. Stoga sve europske zemlje moraju dati prioritet provođenju tih programa. 
 
Na sljemenskom Bijelom spustu u subotu, 29. siječnja, rekreativne skijašice iz cijele Hrvatske okušat će svoju vještinu i brzinu u veleslalomskoj utrci naziva dm "DamSKI kup", čiji su organizatori dm i Hrvatski skijaški savez. Ovo jedinstveno natjecanje održava se treću godinu za redom, a sve skijašice nosit će broš Biser mudrosti - simbol borbe protiv raka vrata maternice. Popularizacija rekreativnog skijanja i promocija zdravog života ideja je vodilja natjecanja dm damSKI kupa 2011.
 
Pridružite se u zajedničkom naporu sprječavanja ove zloćudne bolesti - potpišite peticiju Stop raku vrata maternice na Cervical Cancer Petition i nosite svoj Biser mudrosti.

Knjižica - Prevencija raka vrata maternice:
Rak vrata maternice.pdf
 
Brošura o cijepljenju protiv HPV-a
Hpv_brosura_web2.pdf

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!