Debljamo se zbog manjka sna!

Nesanica

Ako želite smršavjeti, obratite pozornost na svoje navike spavanja i osigurajte svoj uspjeh s vagom.

Muškarci normalne težine pojeli su dodatnu količinu kalorija jednaku Big Macu ako su noć prije spavali samo četiri sata, u odnosu na osmosatni san, pokazalo je istraživanje.

Istraživači Europskog centra za znanosti okusa u francuskom Dijonu su razmotrili navike spavanja, jedenja i potrošnje energije kod 12 zdravih muškaraca kroz 48 sati. Prvu su noć spavali osam sati, dok im je san druge noći bio ograničen na samo četiri sata. Stručnjaci nisu utjecali na količinu namirnica koje su ispitanici pojeli.

Znanstvenici su ustanovili kako bi ograničavanje sna mogao biti jedan od faktora iz okoliša koji pridonose epidemiji pretilost, stoga je bitno shvatiti pravo značenje sna za cijelo tijelo.

"Rezultati pokazuju kako se ljudi moraju potruditi i dovoljno naspavati kako bi normalno funkcionirali. Moramo razumjeti kako san nije samo gubitak vremena: osim procesa oporavka koji se događaju, postoje mnoge druge funkcije (očuvanje energije, pamćenja i sl.)", objasnili su stručnjaci u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!