Dijete treba aparatić za zube? Dođite 2016. godine!

zubar2

"U Zagrebu samo u jednoj ulici ima ortodonata kao u cijeloj Slavoniji", tvrdi dr. Vlatko Kopić iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Zato ne čudi što je lista čekanja kod jedinog specijalista ortodoncije KBC-a Osijek popunjena do kraja 2015. godine, piše Glas Slavonije, a prenosi Danas.hr.

No, kako svi hitni slučajevi i osobe s ozbiljnim deformitetima čeljusti imaju pravo prvenstva u odnosu na listu čekanja, u KBC-u Osijek priznaju kako ta lista već odavno ne funkcionira kako bi trebala. U ovom gradu tek pet specijalističkih ortodonstkih timova ima ugovo s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a za novo ugovorno razdoblje do 2012. godine bit će prihvaćene one ponude zdravstvenih radnika koji su zadovoljili propisane uvjete.

No, postavlja se pitanje tko će zadovoljiti ove uvjete, kad je troje od petero ortodonata starije od 65 godina i imaju uvjete za mirovinu, a specijalizanata - nema. 

Od pet ortodonata - troje za mirovinu

"Od tih pet ortodonata samo u Domu zdravlja zaposleno ih je troje, a riječ je o dr. Vladimiru Polaku, koji je već u mirovini i radi na ugovor o djelu uz dozvolu Ministarstva. Zatim imamo dr. Luciju Sinčić, koja je već prošle godine trebala u mirovinu, ali joj je Ministarstvo produžilo dozvolu za rad za još godinu dana, dok je treći ortodont dr. Šerić, koji je također prešao 60 godina i uskoro će doći i njegovo vrijeme za mirovinu. Pred mirovinom je i dr. Vera Benašić-Pavlović. Istovremeno nikomu od mladih osječkih doktora dentalne medicine nije odobrena specijalizacija iz ortodoncije", kaže dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj Doma zdravlja. 

Svima koji sa svojim djetetom ne žele čekati 2016. kako bi posjetili ortodonta u KBC-u Osijek, ostaje mogućnost plaćanja ortodontskih aparatića iz svoga džepa, čime će odmah doći na red. No cijena najobičnijeg apartića za korekciju nepravilnog rasta zubi iznosi 14.000 kuna, prosječan aparatić stoji 15.000 kuna, dok je onaj s bijelim kopčama 16.000 kuna. 

U Hrvatskoj komori dentalne medicine napominju kako je situacija s ortodontima ista u cijeloj Slavoniji.

Izvor: Danas.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!