Djeca koja idu spavati u isto vrijeme bolja su u školi

dijete-djeca-san-krevet-spavanje-umor1

Djeca s istim, rutinskim vremenom odlaska u krevet bolja su u stranim jezicima, čitanju i matematici nego djeca koja svaki dan idu spavati u različito vrijeme.

Znanstvenici sa SRI International-a, nezavisnog američkog istraživačkog instituta, promatrali su 8000 četverogodišnjaka, a rezultati su pokazali kako su djeca koja su spavala manje od preporučenih 11 sati bila lošija u školi.  

"Roditelji bi trebali djecu naviknuti na isto vrijeme spavanja, jer tako utječu na razvoj njihovih jezičnih i literarno-pismenih vještina", rekla je doktorica Erika Gaylor, autorica studije. "Pedijatri trebaju upozoravati i roditelje i djecu na važnost redovitog vremena odlaska na spavanje jer ovakav uzorak utječe na bolju kvalitetu sna", dodaje.

Studija se temeljila na informacijama o vremenu odlaska na spavanje, kada su djeca imala devet mjeseci i ponovno kada su imala četiri godine, dobivenima putem telefonskog razgovora s roditeljima.

Pritom su jezične vještine, fonološka svjesnost, pismenost i rane matematičke sposobnosti bile više kod djece čiji su roditelji imali pravilo redovitog odlaska u krevet.  

Doktorica Gaylor ističe kako malo djece doista spava dovoljno, što može negativno utjecati na njihov razvoj i kasniji uspjeh u školi. Osim preporuke o uspostavljaju redovitog vremena odlaska u krevet roditelji bi s djecom trebali komunicirati prije nego zaspu, primjerice čitati im knjigu ili ispričati priču.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!