Djeca više vole voće koje lijepo izgleda

djeca-jedu-salata-voce-2-dijete-hrana

Djeca su sklonija pojesti voće, ako je ono lijepo ukrašeno. Tijekom istraživanja, djeci je ponuđena ista količina i vrsta voća, no odlučila su se za ono koje je bilo zabavno i lijepo pripremljeno, piše časopis Appetite.

Voćna salataStručnjaci su u studiju uključili oko 100 učenika iz Nizozemske i Belgije, a smatraju kako bi škole i roditelji trebali slijediti ovaj primjer. Ispitanicima, starima između četiri i sedam godina, ponuđene su jabuke, jagode i grožđe, no na dva različita načina.  

Djecu su pritom radije jela voće koje je bilo oblikovano u ježa, ukrašeno čačkalicama raznih boj i oblika ili voće koje je bilo pripremljeno u udubljenoj lubenici. Isto voće nije izgledalo privlačno ako je bilo servirano na običnom bijelom tanjuru.  

Djeca su pojela dva puta više "zabavnog" voća, iako su rekla kako razumiju da načini posluživanja ne utječu na okus voća.

Izgled hrane vjerojatno ima određeni utjecaj na dječji odabir, pogotovo jer se najmlađi tek navikavaju na razne vrste namirnica, kažu stručnjaci.  Stoga se roditeljima savjetuje da voće i povrće probaju "sakriti" u drugu hranu, poput umaka. Ako već nemate vremena za igranje i ukrašavanje hrane, probajte voće narezati na malo zanimljivije oblike – kockice, trokute ili trakice.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!