Europski je dan pretilosti

Nezdrava hrana, salo, hamburger, debljina

Danas se obilježava prvi Europski dan pretilosti. Podsjetnik je to na poražavajuću činjenicu kako svaki drugi stanovnik svijeta umire od kardiovaskularnih bolesti, koje su posljedica prekomjerne tjelesne težine.

Preko polovice Europljana ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo. Često se debljina vidi kao nešto što narušava tjelesni izgled ili samopouzdanje, no zapravo štetno djeluje na zdravlje te vodi osobnim i javnim zdravstvenim problemima.

Probleme s debljinom ima i Hrvatska - oko 20 posto stanovnika je pretilo, a čak je 50 posto preuhranjeno. Ipak, najviše zabrinjava činjenica kako iz dana u dan raste broj pretile djece.

"5 - 10 za zdraviju Europu" slogan je prvog Europskog dana pretilosti, čime se želi poručiti građanima da gubitak samo pet do deset suvišnih kilograma, smanjuje opasnost od dijabetesa, povišenog tlaka te bolesti srca i krvnih žila.

Europski dan pretilosti obilježava se nizom aktivnosti, od 9,30 do15 h, u Centru mladih u Parku Ribnjak. Budite i vi dijelom ove akcije!

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!