Gazirani sokovi povezani s povećanim rizikom dijabetesa

gazirani sok, sokovic, pice

Ako redovito pijete gazirane sokove, možda biste trebali dobro razmisliti o svim štetnim učincima ovakvih pića na svoje tijelo.

Prema harvardskim liječnicima, unos zašećerenih i gaziran pića trebao bi biti ograničen kako bi se smanjio rizik metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Metabolički sindrom je naziv skupine faktora rizika za srčana oboljenja, a odnosi se na indeks tjelesne mase, obujam struka, krvni tlak i sl. Razvoj dijabetesa tipa 2 obilježen je inzulinskom rezistencijom. Kod ljudi s ovim tipom šećerne bolesti tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Oni svoje stanje često mogu kontrolirati vježbanjem i dijetom.

Američki su stručnjaci pregledali podatke 11 studija koje su proučile vezu između zašećerenih sokova i ova dva zdravstvena problema, a u njih je bilo uključeno preko 300.000 ispitanika. Dijabetes tipa 2 je imalo 15.000, dok je metabolički sindrom bio ustanovljen kod gotovo 6000 osoba. Liječnici su ustanovili kako ispijanje jednog ili dva zašećerenih pića dnevno može povećati rizik dijabetesa tipa 2 za 26 posto te rizik metaboličko sindroma za 20 posto.

U nedavnom su istraživanju danski stručnjaci ustanovili kako muškarci koji piju najmanje četvrt gaziranog soka dnevno imaju 30 posto manje spermija u odnosu na one koji ne piju ovakva pića.

Dvije čaše gaziranih napitaka manje smanjit će rizik od umiranja od moždanog udara za osam posto, a srčanih bolesti za pet posto, otkrila je američka studija objavljena u časopisu Circulation: Journal of the American Heart Association.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!