Hrvatska bilježi značajan pad smrtnosti od raka dojke

Dan dojke i bra day

Prema posljednjim podatcima 2018. godina bilježi najveći odaziv žena na mamografski pregled što rezultira i povećanim udjelom slučajeva otkrivenih u ranom, lokaliziranom stadiju. Smanjenje otkrivanja raka dojke s regionalnim i udaljenim metastazama svakako je jedan od razloga pada mortaliteta od raka dojke u Hrvatskoj.

U centru Zagreba održan je ovogodišnji Dan dojki & Bra Day, a tom je prilikom istaknuto kako Hrvatska bilježi značajan pad smrtnosti od raka dojke te kako je zabilježen i porast preventivnih pregleda

“U Hrvatskoj je od ove bolesti prošle godine oboljelo 2735, a umrlo 789 žena što pokazuje pad smrtnosti u odnosu na prošle godine. Rak dojke tako je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća” istaknuo je doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, plastični kirurg KBD, stručni tajnik Hrvatske Lige protiv raka te dodao kako su “ovi pozitivni pokazatelji jasan dokaz da su promjene moguće, što se također primjećuje i u porastu broja žena koje se odluče za neki od rekonstrukcijskih zahvata na  dojkama.” 

Vidljivi napredak ove godine ostvaren je u području Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Prema posljednjim  podacima u 2018. godini bilježimo ukupno 64% odaziva žena na mamografski pregled što je najveći odaziv do sada. Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. To je svakako jedan od razloga pada mortaliteta od raka dojke u Hrvatskoj uz sve bolju dijagnostiku i oblike liječenja raka dojke.

“Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje, brojka od 2735 novooboljelih žena još uvijek je izrazito visoka za našu malu populaciju i dokaz je da puno moramo raditi na primarnoj prevenciji, odnosno mjerama smanjenja rizika od obolijevanja. Promjena stila života i načina razmišljanja, njegovanje humanih vrednota, zdravija prehrana, veća tjelesna aktivnost, izbjegavanje štetnih navika, osobito alkohola i pušenja, zauvijek će ostati imperativ svakog pojedinca i društva u cjelini” izjavila je dr. Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije.

Na Danu dojki & Bra Day-u svoja iskustva podijelile su i žene koje su preboljele rak dojke dok su onkolozi i onkoplastični kirurzi, uz edukaciju o metodama prevencije raka dojke, savjetovali građane kako se s psihološke strane nositi s dijagnozom ove bolesti te su ih upoznali s najnovijim metodama suvremene rekonstrukcije dojke.

Učiteljica Marina Perković ima samo 41 godinu, a njezina borba s rakom traje već sedam... Ovo je njena priča

Dan Dojki & Bra Day podržali su brojni visoki državni dužnosnici kao što su izaslanik predsjednice RH i njezin savjetnik za zdravstvo i sport Tomislav Madžar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, izaslanica Hrvatske liječničke komore Vesna Stefančić, a svojim dolaskom projekt su podržali i predstojnik Klinike za plastičnu kirurgiju KBD Krešimir Martić te Jadranka Kosor, a tu su i glumice Bojana Gregorić i Ankica Dobrić, televizijske voditeljice Tončica Čeljuska i Renata Sopek te brojni drugi.  

Međunarodni Dan dojki & Bra Day održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom laringektomiranih (osobe bez grkljana). Suorganizatori projekta su Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Klinička bolnica Dubrava. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska liječnička komora i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj. Ovu javnozdravstvenu akciju financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva RH i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.

4 simptoma raka dojke, a niti jedan nije kvržica

Ordinacija.hr

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

 Prati nas na Viber Public Chatu!