Jake alergije povisuju rizik samoubojstva

Sinusi, prehlada, nos, alergija

Čak i kada su u obzir uzeli i druge faktore, poput prihoda, povijesti mentalnih bolesti, osobe koje su liječene zbog teške alergije bile su za jednu trećinu izloženije riziku suicida nego ispitanici koji nisu bolovali od alergija.

Do ovog su zaključka stigli danski stručnjaci nakon što su analizirali podatke preko 27.000 samoubojica. Ustanovili su kako je samo jedan posto njih bio hospitaliziran zbog izrazito teških alergija dišnih putova ili ekcema. Ove su podatke usporedili s gotovo 468.000 kontrolnih ispitanika (onih bez alergija).

Čak i kada su u obzir uzeli i druge faktore, poput prihoda, povijesti mentalnih bolesti, osobe koje su liječene zbog teške alergije bile su za jednu trećinu izloženije riziku suicida nego ispitanici koji nisu bolovali od alergija. Poveznica je ustanovljena kod alergičnih osoba koje su zbog svoje tegobe bile prisiljene provesti vrijeme u bolnici, ali ne i kod osoba koje su liječene van bolnice.

Rezultati istraživanja Sveučilišta Aarhus idu ruku pod ruku s nedavnim otkrićem tajvanskih stručnjaka, koji su povezali simptome astme i povišeni rizik od samoubojstva. Međutim, znanstvenici nisu u potpunosti sigurni zašto ove poveznice uopće postoje.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!