Jednostavan, povoljan i pouzdan DNK test očinstva

otac i sin, roditeljstvo

I u Hrvatskoj ćete odsad moći i kod kuće napraviti jednostavan, ali vrlo pouzdan DNK test očinstva i utvrditi jeste li otac djeteta kojeg odgajate.

Prema međunarodnim statistikama, čak u jednom od pet slučajeva koji se testiraju, očevi odgajaju dijete drugog čovjeka.

U Hrvatskoj uslugu ove vrste sada nudi Institut za DNK analize po vrlo konkurentnim cijenama. Set za uzimanje DNK uzorka na temelju sline, pomoću kojeg možete sami napraviti test kod kuće, dobit ćete poštom. Do željenih rezultata, koji bi potvrdili ili opovrgli vaše sumnje srodstvenih veza s vašom djecom, možete doći “iz fotelje u vašoj sobi”. Svo komuniciranje vrši se poštom i elektronskom poštom, uzorak po našim uputstvima i našim priborom uzmete sami, a rezultati analize so poznati nakon deset dana. Osim toga, diskretnost svih vaših podataka u tom je postupku zagarantirana.

Za 1.634 kn, što je internetska cijena kod jednokratnog plaćanja karticom, spomenuti test će vam s vjerojatnošću 99,9999 posto pokazati biološki odnos između oca i djeteta. Institut za DNK analize obavlja testove i za sudske postupke.

Testiranje roditeljstva je vrlo rašireno u Europi i zbog ekonomskih posljedica koje očinstvo ima. A postaje i popularno zbog slučajeva poznatih ličnosti, kao što su Liz Hurley, Beyonce, Oprah Winfrey, Boris Becker i Mel Gibson. Prema podacima Instituta za DNK analize, približno 20 posto rezultata testova je negativno, što znači da navodni otac nije biološki otac djeteta.

Kako bilo, engleski znanstvenici s ovog područja istraživanjima su došli do spoznaja da u cijeloj populaciji oko četiri posto muškaraca ne znajući odgaja dijete koje nije u biološkoj vezi s njima. Najčešće sumnjaju očevi koji ne vide sličnosti sa svojom djecom ili su čuli glasine da su njihove partnerice imale ljubavnu vezu s drugim muškarcem. Nesigurnost je uobičajena i potencijalno destruktivna negativna sila u vezi i za nastavak zdravog odnosa treba je dovoljno brzo i učinkovito svladati.

Naime, istraživanja potvrđuju da su očevi koji sumnjaju u biološku vezu s djetetom znatno skloniji napuštanju i zanemarivanju djece. Navedeno istraživanje isto tako potvrđuje da su ti očevi znatno skloniji razvodima, nego muškarci koji su sigurni u očinstvo.

Zanimljiv je i podatak s nekih europskih tržišta: na primjer, u Njemačkoj i Velikoj Britaniji skoro polovica naručitelja DNK testova je ženskog spola.

Za više informacija posjetite Institut za DNK analize.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!