Kasne dvadesete su najbolje godine za rađanje

trudnoca curica decko

Koja je idealna dob za rađanje ili posvojenje djeteta? Većina žena vjeruje kako se idealno vrijeme za majčinstvo kreće između 25. i 34. godine. Pokazali su to i rezultati istraživanja web portala ForbesWoman.com i TheBump.com.

Naime, nešto više od 75 posto žena je izjavilo kako su kasne 20-e najbolje godine za rađanje potomaka. Četrdeset i dva posto dama je kazalo kako se "idealno vrijeme" kreće između 25. i 29. godina starosti. Samo 17 posto ispitanica je ustvrdilo kako ne postoji "najbolja" dob.

kZašto se većina žena odlučila za kasne 20-e? Dame, naime, vjeruju kako se do te dobi buduća majka može financijski osamostaliti i odlučiti u kojem će smjeru ići njena karijera. Sudionice istraživanja se slažu kako su u tim godinama žene spremne preuzeti ulogu majke. Tek je 21 posto ispitanica kao razlog naveo otkucavanje biološkog sata.

"Buduće majke su u potrazi za dobrom ravnotežom između roditeljstva, karijere i financijske sigurnosti", rekla je Jenna Goudreau s portala ForbesWoman.com

U anketi je sudjelovalo 2.210 žena. Polovica njih su već bile majke. Više od 50 posto žena bez djece je reklo da planira roditi dvoje mališana, dok je nešto više od trećine izrazilo namjeru za troje ili više klinaca.

Iako mnoge žene usklađuju, ili planiraju usklađivati majčinstvo i posao, 62 posto vjeruje da rođenje djeteta ima negativan utjecaj na karijeru. S njima se složilo 30 posto zaposlenih majki koje su potvrdile da je rođenje djeteta utjecalo na njihovu karijeru.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!