Lijekovi na recept odgovorni za 3 posto automobilskih nesreća

lijekovi, tablete, pilule

Ukupno je tri posto automobilskih nesreća u Francuskoj prouzročeno djelovanjem lijekova na recept, upozorili su ondašnji stručnjaci.

Svoje su podatke temeljili na nacionalnom istraživanju gotovo 73.000 vozača koji su ozlijeđeni u prometnoj nesreći u razdoblju od 2005. do 2008. godine. Koristili su statistički model kako bi ustanovili koji su faktori bili povezani sa svakim vozačem i doveli do nesreće na cesti.

U Francuskoj se učinak svih lijekova na sposobnosti vožnje ocjenjuje oznakama od nule do četiri (nula predstavlja zanemariv rizik, dok trojka znači veliki rizik). Istraživači Sveučilišta Victor-Segalen iz Bordeauxa su ustanovili kako su lijekovi iz druge i treće kategorije bili odgovorni za ukupno tri posto automobilskih nesreća u tom razdoblju.

Objava ovih rezultata tempirana je sa skorašnjim obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja žrtava automobilskih nesreća (obilježava se treće nedjelje u studenom).

Bez obzira koji lijek koristite, pročitajte upute koje s njim dolaze i svoje ponašanje prilagodite savjetima stručnjaka. Jednako tako pitajte ljekarnika koje rizike lijek donosi.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!