Lupus povezan s povećanim rizikom od limfoma

Lice, zena, prozor, staklo, tuga

Osobe sa sistemskim lupusom su 15 puta sklonije razvijanju raka u odnosu na opću populaciju, tvrde kanadski stručnjaci.

Veća stopa malignih bolesti kod osoba koje boluju od lupusa uglavnom se odnosi na rak bijelih krvnih zrnaca, posebno je riječ o trostruko višem riziku razvijanja limfoma. Limfom je naziv za primarne tumore čije tumorske stanice potječu iz limfocita, stanica imunološkog sustava. Ove novotovorine najčešće nastaju u limfnim čvorovima, što se prezentira kao povećanje (tumor) čvora.

"Ako biste pratili 200 pacijenata s lupusom kroz godinu dana, naišli biste na možda jedan limfom. Iako je ovo otkriće važno, ne želimo ga prenapuhati", racionalno je objasnila dr. Sasha Bernatsky, profesorica Odsjeka za reumatologiju i kliničku epidemiologiju Sveučilišta McGill u Montrealu.

Međutim, nisu svi rezultati njenog istraživanja loši. Žene koje boluju od sistemskog lupusa izložene su znatno manjem riziku razvijanja određenih vrsta raka koje su povezane s osjetljivošću na estrogen. Tako su ove žene izložene čak 30 posto manjem riziku razvijanja raka dojki, 51 posto manjem riziku endometrija i 44 posto manjem riziku raka jajnika!

Sistemski eritemski lupus (SEL) je autoimuna bolest s karakterističnim stvaranjem autoantitijela prema komponentama stanične jezgre uz vrlo raznolika klinička očitovanja. Bolest može zahvatiti kožu, zglobove, bubrege, pluća, živčani sustav i serozne membrane, a obilježena je fazama aktivnosti i povlačenja. Češće se javlja kod žena i tamnoputih osoba.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!