Maligne bolesti drugi su najčešći uzrok smrti djece u Hrvatskoj

dijete, leukemija, vrpca

Uspješnost liječenja djece od malignih bolesti u Hrvatskoj je malo iznad EU prosjeka od 85 posto, a nedostaje nam tri posto da bi mogli reći kako smo u prvoj europskoj ligi liječenja.

Nakon nesreća i nesretnih slučajeva, drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u Hrvatskoj maligne su bolesti od kojih najveći broj čine leukemije i limfomi.

Najčešća maligna bolest kod djece akutna je limfoblastična leukemija s 30 do 35 novooboljelih godišnje. Pojavnosti bolesti razlikuju se među hrvatskim županijama, a upravo o tome je prof.dr.sc. Ernest Bilić iz KBC-a Zagreb, održao prezentaciju. 

Sama prezentacija dio je predavanja Znanjem do zdravlja održanog jučer, u Zadru, u organizaciji tamošnje podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL). 

"Uspješnost liječenja djece od malignih bolesti u Hrvatskoj malo je iznad EU prosjeka od 85 posto. Sa 86 posto, nedostaje nam tri posto da bi mogli reći kako smo u prvoj europskoj ligi liječenja" rekao je prof. Bilić prezentirajući podatke EU zemalja o petogodišnjem preživljavanju djece oboljelih od malignih bolesti.

Jedna od posljednjih mogućnosti liječenja, kako je rečeno na ovom događanju, jest CAR-T terapija koja će na Rebru biti dostupna za pacijente koji su kandidati za to liječenje. 

U svojem predavanju na temu liječenja akutnih leukemija o CAR-T terapiji govorio je i prof.dr.sc. Boris Labar koji je istaknuo kako je uspješnost liječenja leukemije u djece u Hrvatskoj općenito pokazala da je to u pravilu izlječiva bolest. 

"Mala grupa djece visokog je rizika, ali većinu danas možemo izliječiti. Jednako je važno i, kada dođu uplašeni roditelji sa svojim djetetom, znati ih umiriti, poslati ih pravim ekspertima i u konačnici imati pozitivan pristup da znaju kako nije beznadno", poručio je prof. Labar. 

Predavanja su održali i dr. Ivan Zekanović i dr.sc. Marko Martinović te je nakon završetka stručnog dijela programa i predavanja liječnika, brojna okupljena publika vidjela prikaz petogodišnjeg rada HULL Podružnice Zadar, Udruge osnovane davne 1994. godine. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock
 

 Prati nas na Viber Public Chatu!