Morske školjke kriju lijek za paralizu?

Skoljke

Šećer pronađen u ljušturama morskih mekušaca mogao bi sadržavati ključ za liječenje ozljeda kralježnice kod paraliziranih osoba. Testiranja na zamorcima dala su odlične rezultate, piše Net.hr

Znanstvenici su otkrili da uz pomoću šećera pronađenih u ljušturama morskih mekušaca mogu povezati oštećene živčane stanice u leđnoj moždini.
Šećer hitin se izolira iz ljuštura školjki i nakon modifikacije se injektira leđnu moždinu. Hitin zatvara rupe na ovojnici neurona i u roku od pola sata ponovo je uspostavljena veza između udova i mozga.

Istraživanje je u ranoj fazi i do sada su pokusi rađeni samo na zamorcima, ali znanstvenici su optimistični i nadaju se da će ovaj tretman moći primijeniti i na ljudima.
Eksperimenti su provođeni u Centru za istraživanje paralize u Indiani (SAD).

Richard Borgens, direktor centra, radio je s psihologom Riyi Shi i kemičarom Youngnam Cho nakon što je otkriveno da neki šećeri mogu 'pokrpati' oštećene stanične membrane.

Modifikacijom šećera hitina iz školjki i njegovim injektiranjem u leđnu moždinu zamoraca otkriveno je da šećer pronalazi oštećene stanice i spaja ih. Nakon što su otkrili da su živčane stanice popravljene, uočili su i da električni signal, presudan za osjetilnost i pokret, putuje kroz popravljene stanice.  Mjereći moždane reakcije na živčane signale kod zamoraca tim je otkrio da je samo 30 minuta nakon injektiranja šećera veza između udova i mozga ponovo bila uspostavljena.


Izvor: Net.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!