Neprospavana noć povisuje rizik dijabetesa

zena-san-spavanje-nesanica-nocna-mora-glavobolja1

Neprestano okretanje u krevetu i neprospavana noć ne utječu sam ona vaše raspoloženje i izgled podočnjaka ujutro.

Stručnjaci tvrde kako samo jedna noć za vrijeme koje spavate četiri sata može "značajno utjecati na sposobnost tijela pri korištenju inzulina".

Tijelo treba inzulin kako bi pretvorilo unesene šećere u energiju, a promjene u ovom osjetljivom procesu mogu dovesti do razvijanja dijabetesa. Komplikacije koje povezujemo s ovom bolesti uključuju srčana oboljenja, sljepoću ili amputacije.Nizozemski istraživači Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu analizirali su učinke devet sati sna na zdrave ispitanike i sposobnost njihovih tijela da procesuiraju šećer. Dva puta su pregledani: prvi put prije osam sati sna, te drugi put nakon samo četiri sata.

Prepolovljavanje trajanja sna za četvrtinu je smanjilo sposobnost tijela da obrađuje šećer, što se naziva osjetljivošću na inzulin, pišu stručnjaci u stručnom časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Oni tvrde kako osjetljivost na inzulin nije uvijek ista kod zdravih osoba, nego ovisi o količini sna prethodne noći.

Dijabetes je kronična bolest do koje dolazi kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama preuzimanje glukoze iz krvi te njenu preradu u energiju. Neuspjela proizvodnja inzulina, njegova nedjelotvornost ili oboje uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona je povezana s dugoročnom štetom za tijelo te otkazivanjem raznih organa i tkiva.

Dijabetes se proširio svijetom i došao do točke kada je postao epidemija. Trenutno, sedam posto globalne populacije boluje od dijabetesa, a dijabetes tipa 2 je u većini slučajeva uzrokovan sjedilačkim načinom života i debljinom.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!