Obrazovanjem protiv demencije

ucenje, citanje, knjiga

Ne da vam se učiti? Loša bi vas navika mogla skupo stajati u starosti. Naime, rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da osobe koje se nastavljaju obrazovati i nakon formalnog završetka školovanja mogu bolje kompenzirati učinke demencije na mozak.

kBritanski i finski znanstvenici su otkrili sljedeće: sa svakom godinom koju osoba provede učeći, rizik od gubitka pamćenja se smanjuje za 11 posto!

Istraživači vjeruju da obrazovanje čini mozak fleksibilnijim, poboljšavajući njegovu sposobnost za neutralizaciju simptoma koji uzrokuju bolesti poput Alzheimerove.

Od demencije, bolesti koja uzrokuje gubitak pamćenja i zbunjujuće misli, samo u Velikoj Britaniji boluje više od 800.000 uglavnom starijih osoba. Više od polovice njih ima Alzheimerovu bolest, najčešći oblik demencije.

Zaključak je jasan: što više vremena provedete u obrazovanju, to je manja vjerojatno za razvijanje simptoma demencije. Stoga je pravo vrijeme da se primite knjige i svaki dan naučite nešto novo. Mozak će vam biti zahvalan!


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!