Odstupanje od bezglutenske dijete može izazvati maligne komplikacije

Obitelj, objed, ručak, Shutterstock 66387184

Djeca oboljela od celijakije nailaze na brojne prepreke koje se ne zaustavljaju na prehrambenim restrikcijama. U vrtiću, školi pa i obitelji česte su predrasude o bolesti i nepoznavanje stanja te mogućnosti djece.

U ponedjeljak, 16.11.2015., u Zagrebu se održalo predavanje na temu 'Kada celijakija postane novi član obitelji' s ciljem podizanja svijesti o životu djece oboljele od celijakije. Na predavanje su se u najvećem broju odazvali obrazovni radnici, većinom iz vrtića.

Na poteškoće nailazimo u obitelji, ali i izvan nje, prilikom izlazaka ili putovanja na primjer. Mnoge obitelji imaju probleme s nerazumijevanjem okoline u vrtićima i školama . Treba senzibilizirati bližu okolinu djece. - objasnila je Ida Črnogorski, majka djevojčice oboljele od celijakije.

Predavači su odgovorili na važna pitanja o tome što se događa kada neki član obitelji oboli od celijakije te kako u prehrani oboljelih isplanirati zdrav obrok. Naglašeno je kako nepridržavanje bezglutenske prehrane može razviti nemaligne i maligne komplikacije. Zaključeno je kako je adekvatni obrok jedini lijek za djecu oboljelu od celijakije.

U našem društvu suočavamo se s problemom nedovoljne svijesti o problemu. Cilj je pomoći i pridonijeti boljem životu sa što manje zdravstvenih problema. - naglasila je Ivana Portolan Pajić, voditeljica Odjela za zdravstvo Grada Zagreba.

Predavanje je započelo temom 'Što kada oboljeli od celijakije pojede gluten - reakcije organizma i komplikacije' koju je vodila dr. sc. Zrinjka Mišak, dr. med. iz Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb. Slijedeća tema, koju je predstavila dr. sc. Martina Bituh s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, bavila se 'Zamkama kod provođenja bezglutenske dijete', a posljednja tema se bavila 'Psihološkim aspektima života s celijakijom kod djece, pod vodstvom Dušanke Kosanović, diplomirane psihologinje, obiteljske terapeutkinje i voditeljice Familylab-a Hrvatska.

Predavanje je organizirano od strane Udruge CeliVita - Život s celijakijom u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!