Ovog proljeća odaberite bicikl po vašoj mjeri!

Bicikl vožnja proljeće žena sreća opuštanje shutterstock 112916848

Prvo i osnovno što morate razmisliti i dogovoriti se sami sa sobom jest u koju svrhu ćete koristiti bicikl, po kojem terenu ćete se najviše voziti te koliko će to biti često.

Bavljenje sportom danas je još važnije nego nekada jer previše sjedimo za računalom, pred televizijskim zaslonom ili u automobilu. Naš je život stresan jer se premalo krećemo, sjedimo dok radimo, nezdravo se hranimo, a brzi životni ritam ima dodatni nepovoljan utjecaj.

Svjetska zdravstvena organizacija za očuvanje i jačanje zdravlja preporučuje barem 150 minuta umjereno intenzivne ili 75 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti tjedno.

Biciklizam je idealno rješenje za prezaposlene

Jedna od mogućnosti stvaranja i očuvanja dobre tjelesne spremnosti jest biciklizam. Osim kao jeftino prijevozno sredstvo, vožnja biciklom idealan je način da se istovremeno vježba i uživa u prirodi. No da bi to zaista i bilo tako potrebno je nabaviti bicikl koji će u potpunosti pristajati životnom stilu i potrebama vozača. Biciklistički porast u posljednjih nekoliko godina doveo je do toga da je danas u prodavaonicama biciklističke opreme dostupna najrazličitija ponuda bicikala što može biti zbunjujuće za nove vozače.

Da bi olakašao izbor novog ljubimca na dva kotača Hervis, vodeći maloprodajni lanac sportske opreme, odjeće i obuće pripremio je osnovna pravila kojima se valja voditi prilikom odabira.

Kako odabrati savršeni bicikl?

Prvo i osnovno što morate razmisliti i dogovoriti se sami sa sobom jest u koju svrhu ćete koristiti bicikl, po kojem terenu ćete se najviše voziti te koliko će to biti često. Ovisno o namjeni, bicikli se bitno razlikuju po konstrukciji, veličini kotača i širini guma, obliku okvira i upravljača, te drugoj dodatnoj opremi.

  • Za one koji ipak više privlači vožnja po zahtjevnijem terenu, lutanje šumama i skretanje sa staze preporučujemo brdski ili MTB bicikl. Ove zdepaste bicikle karakterizira iznimno čvrsta i izdržljiva konstrukcija, manji i znatno širi kotači ( 26"), a od opreme sadrže samo najnužnije te su kao takvi idealni za veoma neravne terene. Hervis u kategoriji brdskih bicikla preporuča najnoviji X-FACT X-Fact MTB Sport 29/27,5 po cijeni 2.774,25 umjesto 3.599,00 kuna.  

  • Bicikli za cross namijenjeni su posebno biciklistima koji vol kvalitetnu opremu i sportskiju, ali i udobnu vožnju. Bicikl za cross „neuništiv“ je i svestran bicikl koji se svojom geometrijom može usporediti s putnim i turing biciklima. U pravilu ti bicikli imaju bolji mjenjač, opruge i kočnice – koji su inače karakteristični za dobre brdske bicikle. Hervis u kategoriji cross bicikla preporuča X-Fact cross Mission steel po cijeni 1.599,00 umjesto 2.799,00 kuna. 

  • City bike, kako i sam naziv kaže, namijenjen je isključivo za vožnju po gradu. Njegova glavna karakteristika su veliki kotači veličine 26" ili čak 28", čvrsta i razmjerno teška rama, ravan volan, a broj brzina varira od modela do modela i od proizvođača do proizvođača. Uz njega najčešće dolaze razni dodaci poput svjetala, blatobrana, zvona, košare za stvari i sl. što će vašu svakodnevnu vožnju gradom čini još udobnijom i ljepšom. Ovi bicikli najčešće se proizvode u muškoj i ženskoj verziji, a razlika je najčešće u kutu poprečne cijevi na okviru. Hervis u kategoriji City modela nudi Scirocco Siviglia po cijeni od 1.599,00 umjesto 2.499,00 kuna. 

  • Trekking bicikl je druga vrsta spomenute kategorije, a osnovna razlika je ta što trekking bicikl funkcionira na velikim (28") i ne toliko širokim kotačima. Ova vrsta namijenjena je za duge "šetnje" prirodom, na cestama ili izvan njih, ali isto tako izvrsno funkcioniraju i po gradu te su kao takvi idealni za sve koji žele imati jedan svestrani bicikl kojim će moći zadovoljiti većinu svojih potreba. i ovi bicikli kao i city bike imaju veće i tanje kotače što će putovanje učiniti bržim i udobnijim. Hervis u kategoriji Trekking bicikla nudi model Benger Comfort po cijeni od 3.374,25 umjesto 4.499,00 kuna. 

Dobra biciklistička oprema i pribor vašu će vožnju svakako učiniti sigurnijom i udobnijom. Simon Draganič, direktor marektinga Hervisa istaknuo je:

Ono što bi svaki biciklist trebao imati, bez obzira kud i koliko se vozio, je svakako biciklistička kaciga. I pri vrlo malim brzinama, od svega 12-13 km/h česti su padovi koji završavaju potresom mozga, razbijenom glavom ili posjekotinama na glavi. Većina tih ozljeda mogla se spriječiti, ili barem ublažiti, upotrebom kacige - istaknuo je Simon Draganič, direktor marektinga Hervisa. 

Draganič je poručio da bi vam bicikl što duže trajao i služio svrsi potrebno ga je i pravilno održavati i servisirati, a taj dio najbolje je da prepustite najbližem Hevisu u blizini vašeg doma. Najveću ponudu bicikla, biciklističke opreme i odjeće potražite u svim Hervis prodavonicama diljem Hrvatske ili putem web stranice.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!