Ples je idealni lijek za starije

plesanje, umirovljenici, staracki dom, stariji

Starije osobe koje sudjeluju u terapiji koja se temelji na plesanju, imaju više dobrobiti: uživaju u druženju, poboljšavaju ravnotežu i cjelokupno funkcioniranje tijela, te smanjuju rizik od padova, prijeloma i nepokretljivosti.

Nekoliko je nedavnih istraživanja dokazalo važnost plesa za zdravlje starijih osoba. U jednoj je studiji ponuđena serija 18 poduka plesa kroz dva mjeseca starijim osobama. Voditeljica istraživanja Jean Krampe tvrdi kako su umirovljenici toliko uživali u plesu da su tražili produljenje programa.

"Ustanovili smo da terapija plesom može povećati brzinu hodanja i ravnotežu, dva bitna faktora kod padova", tvrdi Krampe.

Istraživanje Medicinskog fakulteta Albert Einstein uključilo je gotovo 470 osoba starijih od 75 godina, a stručnjaci su ustanovili kako je plesanje klasičnih plesova smanjilo rizik senilnosti kod ispitanika. Vjeruju kako su za to odgovorni mentalni izazov praćenja složenih plesnih pokreta i kretanje u skladu s ritmom .

Također, metaanaliza novozelandskih istraživača pokazala je kako starije osobe mogu značajno poboljšati aerobnu aktivnost, izdržljivost mišića donjeg dijela tijela, snagu, ravnotežu, agilnost i način hodanja plesanjem.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!