Porodi kod kuće utrostručuju rizik smrti bebe

trudnica

Ako se odlučite roditi u "sigurnim" uvjetima svoga doma, moguće ugrožavate život svoje bebe, upozoravaju stručnjaci.

Liječnici upozoravaju trudnice kako moguće ugrožavaju život svoje bebe ako odaberu porod kod kuće, umjesto tradicionalnog u bolnici, koja je opremljena i uključuje specijaliziranu njegu.

Istraživači su ustanovili kako su bebe rođene kod kuće tri puta sklonije smrti zbog srčanih i dišnih problema, a kao objašnjenje nude mogućnost nepropisnog nadzora znakova problema ili zato što se tegobama bebea ne pristupi stručno na vrijeme.

Do ove spoznaje su došli nakon što su analizirali preglede statistika gotovo 550.000 poroda Sjeverne Amerike, Australije i Europe.

Studija je objavljena u stručnom časopisu the American Journal of Obstetrics and Gynaecology. Ustanovljeno je kako mortalitet novorođenčadi iznosi 03, na svakih 1.000 poroda, međutim, stopa se povećala kada su u pitanju porodi kod kuće (jedan na tisuću poroda).

"Ne znamo zašto ovaj trend postoji, ali mogući su mnogi razlozi poput nedostatka opreme i stručnosti. Fetusi kod kuće moguće nisu prikladno nadzirani za znakove tegoba, dok se u bolnicama konstantno pregledavaju. Kod kuće, babica je sama i ona sve radi", objasnio je dr. Joseph Wax, voditelj istraživanja Medicinskog centra Maine u New Hampshireu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!