Preaktivna štitnjača povisuje rizik moždanog udara

stitnjaca

Mlade osobe koje boluju od hipertireoze (viška hormona štitnjače) suočene su s 44 posto većim rizikom od moždanog udara, u odnosu na osobe s normalnom funkcijom ove žlijezde, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Stroke: Journal of the American Heart Association.

Istraživači su pet godina pratili preko 3.100 mladih osoba s preaktivnom štitnjačom i usporedili ih s 25.400 osoba sa zdravom štitnjačo, a prosječna je dob bila 32 godine. Od 28.500 bolesnika, 198 je imalo moždani udar: 31 osoba je imala bolesnu štitnjaču, a 167 je pripadalo zdravoj skupini.

Nakon što su stručnjaci uzeli u obzir druge faktore rizika, poput dobi, spola, krvnog tlaka, dijabetesa, nepravilnog srčanog ritma i sl., zaključili su kako je rizik moždanog udara viši 44 posto u skupini osoba s bolesnom štitnjačom.

Hipertireoza je čest endoktrini poremećaj koji pogađa između jedne osobe na 200 i jedne osobe na 50, a značajna skupina bolesnika su mlade osobe stare između 18 i 44 godina. Stvaranjem viška hormona štitnjače ubrzava se metabolizam i uzrokuju simptomi poput znojenja, gubitka težine, proljeva i nervoze.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!