Predstavljen alli, lijek za mršavljenje bez recepta

alli, ivana eror, glaxosmithkline

Lijek alli farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline otvara vrata novom načinu borbe protiv suvišnih kilograma – debljine i pretilosti.

Većina osoba koje su se upustile u borbu s prekomjernim kilogramima, ubrzo su shvatile kako se izgubljeni kilogrami vrlo brzo i lako vrate, a čudotvornog lijeka nema. Sama po sebi, debljina je bolest, a njenim liječenjem se mogu baviti samo zdravstveni radnici, ističu stručnjaci.

Prema epidemiološkim podacima za Hrvatsku, 33,6 posto osoba je preteško, dok ih je 20,7 pretilo, tj. svaka druga osoba ima suvišne kilograme, a svaka je peta osoba pretila.

Lijek alli farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline otvara vrata novom načinu borbe protiv suvišnih kilograma – debljine i pretilosti.

Posebnost ovog lijeka je što se izdaje bez recepta i pomaže pacijentima izgubiti 50 posto više tjelesne masne nego samo dijetom. Tako za svaka dva izgubljena kilograma znojenjem u teretani ili kardio vježbanjem možete dodatno izgubiti jedan kilogram uz pomoć ovog lijeka.

Ako želite smanjiti svoju tjelesnu masu i samim time smanjiti rizik od mnogih bolesti kao što su dijabetes, visoki tlak, bolesti srca, osteoartritis i sl., stručnjaci savjetuju niskokaloričnu dijetu prije početka uzimanja lijeka alli i povećanu tjelesnu aktivnost za najbolje rezultate.

Zašto se debljamo?

"Debljamo se zato jer se unosi više energije nego što se troši – 70 posto energetske potrošnje otpada na bazalni metabolizam, 15 posto na termogenezu, tj. hranu koju trošimo, dok samo 15 posto otpada na tjelesnu aktivnost. Jedino u tjelesnoj aktivnosti imamo prostora povećati potrošnju", objasnio je prof.dr.sc. Mirko Koršić iz Zavoda za endokrinologiju KBC Zagreb.

                          prof.dr.sc. Mirko Koršić

Cilj nije kozmetički poboljšati izgled, nego zdravstveno poboljšati tijelo, što se postiže smanjenjem tjelesne mase za pet posto, tvrdi Koršić. Ta težina ne mora biti idealna, nego stabilna, a treba se provoditi polako i održavati, kako bi se izbjegao "jo-jo efekt".

"Pravo zdravo mršavljenje je postepeni dugotrajni proces: uz niskokaloričnu dijetu treba promijeniti životne navike – postaviti realne ciljeve, moći savladati stres i prepoznati kriznu situaciju zbog koje se debljamo", tvrdi prof.dr.sc. Koršić.

Kome je alli namijenjen?

Alli (orlistat u dozi od 60 mg) namijenjen je osobama čiji je indeks tjelesne mase veći od 28, a ne smije se uzimati dulje od šest mjeseci. Ovo je jedini lijek dostupan za liječenje debljine koji se može dobiti bez recepta liječnika.

"Ne govorimo o čudotvornoj tableti ili brzom rješenju, nego o cjelokupnom programu podrške u procesu smanjenja tjelesne težine. Korisnici moraju biti spremni promijeniti svoje životne navike, uvesti promjene u svojoj ishrani i povećati tjelesnu aktivnost za rezultate", objasnila je Ivana Eror iz odjela Consumer Healthcare tvrtke GlaxoSmithKline.

Lijek alli djeluje samo ako ga se uzima s obrokom koji sadrži masnoće, jer je to osnovni princip njegovog djelovanja: on se veže za enzime koji se više ne mogu vezati na masti i razgraditi ih. Tako se sprječava apsorpcija 25 posto unesenih masti koje se izluče iz tijela prirodnim putem, a korisnici mogu izgubiti 50 posto više mase nego samo dijetom.

Kupnjom ovog lijeka u ljekarni, svaki će korisnik dobiti i opsežan priručnik sa svim informacijama kako promijeniti stil života; dnevnik ishrane u kojem se vodi evidencija ishrane, te knjižicu recepata s primjerima niskokaloričnih obroka.

Korisnicima će uskoro biti dostupna i internetska podrška u interaktivnom obliku: uz registraciju, bit će omogućen individualni plan podrške i dostupni dodatni alati za planiranje obroka i veći broj zdravih recepata.

Za koga alli nije prikladan?

Osobe mlađe od 18 godina, trudnice, dojilje, one koje uzimaju ciklosporin, varfarin ili neki drugi lijek za razrjeđivanje krvi, osobe s kroničnom malapsorpcijskim sindromom i kolestazom (stanjem pri kojem je spriječeno izlučivanje žuči iz jetre) ne bi smjele uzimati ovaj lijek.

Karmen Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!