Previše vježbanja - smanjena plodnost!

teretana, fitness, vjezbanje, bucice, utezi

Novo istraživanje s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju (NTNU) pokazuje da žensko tijelo nema dovoljno energije i za napornu tjelovježbu i za začeće novog života, piše Net.hr

Stručnjaci su proučavali gotovo 3.000 žena i otkrili da prečesta i naporna tjelovježba smanjuje plodnost kod mladih žena. Srećom pad plodnosti trajao je samo u periodima napornih treninga tako da su s prestankom napornih vježbi mnoge sudionice istraživanja u više navrata postale sretne mame.

Kod žena koje su vježbale umjereno znanstvenici nisu našli dokaze o ikakvom padu plodnosti.

"Među svim tim ženama pronašli smo 2 grupe koje su imale povećani rizik neplodnosti. One koje su trenirale gotovo svaki dan i one koje su trenirale dok ne bi bile sasvim iscrpljene. One koje su prakticirale i jedno i drugo imale su naveći rizik od neplodnosti," rekla je dr. Sigridur Lara Gudmundsdottir s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju (NTNU).

Ovaj rizičan faktor posebno isticao kod žena mlađih od 30. Žene koje su trenirale gotovo svaki dan imale su 3,5 puta veći rizik od neplodnosti nego žene koje uopće nisu prakticirale tjelovježbu.


Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!