Reumatoidni artritis: bolovi slabiji u sretnom braku

par-stariji-veza-sreca-brak-ljubav

Pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa i imaju potporu bračnog druga u osjećaju manje boli u zglobovima i pokretniji su nego samci ili osobe čiji je brak u opasnosti.

Ovo su rezultati američkih istraživača koji tvrde kako emocionalna stabilnost nastala iz sretnog braka ima jaki učinak na tjelesne osjete, kao što je bol.

"Rezultati upućuju kako poveznice između braka i zdravlja ovise o kvaliteti braka, a ne samo o činjenici je li netko oženjen ili ne", tvrdi dr. Jennifer Barsky Reese sa Sveučilišta Johns Hopkins, voditeljica istraživanja.

Njen je tim proučavao preko 250 pacijenata s reumatoidnim artritisom. Ukupno je 114 bilo u sretnom braku, a 44-ero je priznalo kako imaju probleme. Ostatak nije bio oženjen. Kada su odgovorili na pitanje o razini svoje boli, sretno oženjeni ispitanici su prijavili manji intenzitet boli.

"Znanost pokazuje kako što više društvene potpore imate, to ćete manje biti skloni osjećaju negativnog stresa koji može doprinijeti boli. Ako ste nesretno oženjeni, bol koju osjećate, bilo emocionalnu ili tjelesnu, bit će jača", zaključio je Cary Cooper, psiholog Sveučilišta u Lancasteru.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Pain.

Reumatoidni artritis nastupa kada imunitet napada zglobove i uzrokuje bol, oticanje i krutost, pogotovo zapešća, prstiju, stopala, gležnjeva i koljena.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!