Sklonost suicidu je nasljedna?

depresija.jpg

Sklonost suicidu potencijalno je određene genetskim defektima koji utječu na rast živčanih stanica, pokazalo je novo istraživanje.

Studija se nadovezuje na prethodna istraživanja koja potvrđuju kako samoubojstvo može biti unutar obitelji. Stručnjaci su istraživali genetske varijante 394 pacijenata kojima je dijagnosticirana depresija, uključujući 113 osoba koji su pokušali suicid. Njihova DNA je uspoređena s onom od 366 zdravih individualaca iz opće populacije.  

Rezultati su potvrđeni i naknadnom studijom koja je proučavala više od 1,600 njemačkih i afroameričkih pacijenata koji su pokušali samoubojstvo. Zaključeno je kako su genetske promjene na DNA bile učestalije kod osoba koje su imale povijest pokušaja samoubojstava. Osobe -nosači tri najvažnijih mutacija bili su 4.5 puta skloniji pokušaju suicida nego oni bez njih.

I ranije studije provedene nad blizancima i članovima istih obitelji pokazale su kako su suicid i pokušaj istoga, nasljedne karakteristike i vrlo vjerojatno dio istog fenotipa. Pritom se čini kako su genetski rizični faktori za suicid neovisni o prikrivenim psihičkim poremećajima.

Studija je objavljena u časopisu Archives of General Psychiatry.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!