Svjetski je dan kontracepcije

kontracepcijske pilule, kontracepcija

Obilježavanje Svjetskog dana kontracepcije ove se godine odvija pod motom "Živi svoj život. Znaj svoja prava. Nauči o kontracepciji".

Riječ je o poruci koja bi mlade ljude trebala ohrabriti mlade da iskoriste svoje pravo na točne, nepristrane informacije o kontracepciji kako bi se spriječila neplanirana trudnoća ili spolno prenosive bolesti.

Svjetski dan kontracepcije obilježava se svake godine 26. rujna.

Zemlje diljem svijeta organiziraju obilježavanja Dana i demonstriraju svoju obvezu prema podizanju svjesnosti kontracepcije i podizanju razine obrazovanja vezanog za reproduktivno i seksualno zdravlje.

Mladi i kontracepcija

Dobna granica stupanja u spolne odnose danas se sve više pomiče unaprijed, a radi nedovoljnog znanja o odgovornom seksualnom ponašanju, posljedice često znaju biti neželjene tinejdžerske trudnoće i spolno prenosive bolesti. Rezultati domaćeg istraživanja su pokazali kako mladi danas u prosjeku stupaju u spolni odnos sa 15, odnosno 16 godina dječaci, te 16 i 17 godina djevojčice.

Znate li sve o tabletama koje vas štite od neželjene trudnoće? Nemojte biti žrtva zablude. Provjerite svoje znanje: Top 8 mitova o oralnoj kontracepciji

Ako se dvoumite između nekoliko vrsta kontracepciej i niste sigurni koju biste trebali prihvatiti, pročitajte naše savjete: Kako odabrati pravilnu zaštitu od trudnoće?

K.H.

 Prati nas na Viber Public Chatu!