Trudnice pušačice mogu uzrokovati neplodnost sinova

cigareta, pusenje

Velikim pregledom faktora rizika koji utječu na proces stvaranja spermija, stručnjaci su ustanovili kako majčine navike za vrijeme trudnoće mogu značajno utjecati na plodnost muškarca kada naraste.

Pušenje i izlaganje pesticidima ili onečišćenju zraka zbog prometa mogu uzrokovati veću štetu za vrijeme prvih nekoliko tjedana života nego u kasnijom, odrasloj dobi, tvrdi britanski reproduktivni biolog Richard Sharpe sa Sveučilišta u Edinburghu. Dok se šteta u odrasloj dobi može "poništiti" rješavanjem loših navika, šteta koja je nastala u majčinoj utrobi je vjerojatno trajna.

Sharpe smatra da je razlog tome što izlaganje toksinima u maternici smanjuje broj Sertolijevih stanica, vrlo specijaliziranih stanica koje su potrebne za stvaranje "mlade sperme" za vrijeme zrelosti.

Kemikalije iz hrane, kozmetike i proizvoda za čišćenje su odgovorne za uređene mane genitalija muške novorođenčadi, te povisuju rizik raka testisa kasnije u životu, utvrdili su istraživači, međutim, nemaju dokaze kako iste kemikalije mogu oštetiti odraslog muškarca.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!