Usporedba plaća vodi depresiji

ured, posao, zaposlenici, kolege

Stručnjaci vjeruju kako su osobe koje mjere vlastiti uspjeh uspoređujući se s kolegama zadovoljniji životom, jer im takva usporedba omogućuje procjenu kretanja vlastite karijere.

Studija, objavljena u časopisu Economic Journal zaključuje kako su oni koji se uspoređuju s kolegama sretniji od onih koji se uspoređuju s prijateljima.

Stručnjaci su analizirali rezultate studije European Social Survey kako bi saznali koliko često zaposlenici brinu oko svojih primanja u odnosu na primanja drugih, te kako to utječe na njihov pogled na život.

Proučavanjem 19,000 odgovora zaposlenika iz 18 zemalja, ustanovili su kako je samo četvrtina rekla kako "nije važno" usporediti svoja primanja s drugima.  

Od onih koji jesu gledali zavidno na tuđe plaće, 36 posto je izjavilo da uspoređuje svoja primanja s primanjima kolega, dok se 21 posto uspoređivalo s prijateljima i članovima obitelji.

Nakon toga, stručnjaci su usporedili učestalost usporedbe primanja sa osjećajem sreće i depresije. Osobe koje su uspoređivale svoje plaće s tuđima bile su manje sretne. Studija zaključuje kako postoji negativna povezanost uspoređivanja plaća i subjektivnog osjećaja sreće. 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!