Vježbanjem pobijedite želju za alkoholom

trcanje-par-vjezbanje-fitness

Vježbanje je učinkovita terapija za alkoholizam, tvrde američki stručnjaci koji su svoje istraživanje proveli nad životinjama.

Alkoholizam narušava normalni bioritam (koji nam nalaže kada bismo trebali spavati, a kada biti budni ili jesti), što dovodi do loših navika spavanja. Posljedično, alkoholičari se okreću piću kako bi pokušali lakše zaspati, što samo produbljuje probleme sa snom i potpiruje želju za alkoholom.

Za potrebe istraživanja, stručnjaci su proučavali utjecaj tjelovježbe na unos alkohola kod hrčaka. Tjelovježba je bila "klasična" za ove životinje: trčanje u kotaču.

"Što su više hrčci trčali, to su manje konzumirali alkohol. `Ljeniji` ispitanici koji nisu toliko trčali su imali puno veću želju za alkoholom, što upućuje kako vježbanje može biti učinkovita, dobrobitna i nefarmakološka opcija liječenja za alkoholizam", objasnio je J. David Glass, profesor bioloških znanosti Sveučilišta Kent State.

Znanstvenici tvrde kako vježbanje smanjuje konzumaciju alkohola tako što stimulira centar za nagrade u mozgu na isti način kao i alkohol. Dopamin je kemikalija koju mozak otpušta kao odgovor na bilo kakvu nagradu, uključujući vježbanje, drogu, hranu i seks.

"Za ljude, vježba može biti učinkovita zamjena za bilo koju vrstu ovisnosti, a također može smanjiti rizik ovisnosti kod pojedinaca koji imaju obiteljsku povijest ovisnosti", zaključio je Glass.

Studija je objavljena u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!