Zdrava prehrana i vježbanje popravljaju funkcije mozga

dijeta-mrsavljenje-vegetarijanstvo

Dobra prehrana i redovita vježba pomažu mozgu u boljem funkcioniranju, pokazala je nova studija.

Stručnjaci sa sveučilišta Duke pratili su 124 muškarca i žene s visokim krvnim tlakom. Ispitanici su imali 51 godinu, te su u prosjeku težili oko 7 kilograma više od preporučene kilaže.

Prehrana i vježbanjeStudiju je vodio James Blumenthal, profesor spihologije i neuroznanosti na sveučilištu Duke, a stvorena je kako bi prepoznala učinak prehrane i vježbe na krvni tlak. Mentalni testovi su uključeni zato jer su neke prijašnje studije povezale vježbanje i prehranu s boljim kognitivnim funkcijama.

Tijekom studije, trećina ispitanika hranila se i vježbala na uobičajen način. Druga trećina je slijedila dijetu koja prednost daje nemasnim mliječnim proizvodima, voću i povrću, te su redovito vježbali. Posljednja je trećina ispitanika također bila na istom režimu prehrane kao i druga skupina, s tim da su oni vježbali prema posebno sastavljenom programu koji je uključivao kontrolu težine i aerobne vježbe.

Ispitanici su također ispunjavali testove mentalnih funkcija, primjerice trebali su zaokružiti broj koji se ne uklapa u niz. Na kraju ičetveromjesečnog straživanja, treća grupa ispitanika imala je za 30 posto poboljšane mentalne funkcije.

"Fizička aktivnost, čini se, doista djeluje na moždane stanice", kaže Smith. "S vježbanjem nastaju neurokemijske promjene, a postoje i dokazi kako nove stanice mozga rastu brže."

Kombinacija prehrane i vježbanja također donosi fizičke prednosti. Ispitanici iz treće grupe izgubili su oko 9 kilograma, te su po završetku studije imali manji krvni tlak.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!