Cejlonski cimet i krom na tanjuru za kontrolu bolesti dijabetesa

cimet

Više od sto milijuna ljudi u Americi ima dijagnosticiranu šećernu bolest, a 84 milijuna živi s preddijabetesom, odnosno graničnim dijabetesom.

Stanje je to za koje se očekuje da će se u idućih pet godina razviti u šećernu bolest. Ti podaci tamošnjeg centra za kontrolu bolesti i prevenciju navode i da će broj oboljelih rasti i dalje, što su prognoze i za europsku populaciju.

Krom je ključan za ravnotežu šećera i masnoća u krvi

Slijedom svih tih podataka o šećernoj bolesti puno se istražuje, piše i govori, upućuje na prevenciju i savjetuje oboljele kako smanjiti faktore rizika.

Krom je zaštitnik od dijabetesa

Struka će uvijek istaknuti, među ostalim, i važnost prehrane, a među posljednjim je radovima i onaj objavljen u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences koji među vitaminima i mineralima nužnima za dulji i zdraviji život navode i krom opisujući ga kao “zaštitnika od dijabetesa”.

Kako cimet utječe na snižavanje krvnog tlaka?

Mineral koji se nalazi u prilično raznolikim namirnicama, od mrkve, brokule, kukuruza do jabuke, banane, naranče, teleće jetre itd. slabo se apsorbira u organizam unesen na takav način. Stoga su preporuka dodaci prehrani s ovim mineralom u propisanim količinama te uz savjet liječnika ili ljekarnika.

I Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je dokaze da krom utječe na održavanje normalne razine šećera u krvi. Također je učestala preporuka i korištenje cejlonskog cimeta u prehrani budući da on utječe na razinu šećera u krvi, odnosno snižava je.

Cimet kao začin inače u kineskoj medicini ima “svoje mjesto” odavno, a posljednjih godina dosta se istraživanja radi o njegovu upravo spomenutom utjecaju na razinu šećera u krvi. Tako su neka pokazala da ova vrsta cimeta može oboljelima od šećerne bolesti tipa 2 unaprijediti inzulinski odgovor, a neka od objašnjenja su da ovaj začin usporava razinu na kojoj se sadržaj hrane prazni iz želuca.

Konzultirajte se s liječnikom

Ono na što će struka uvijek upozoriti jest da se generalno, posebice ljudi koji imaju neke kronične bolesti pa tako i dijabetes uvijek moraju konzultirati sa svojim liječnicima ili ljekarnicima o svojim prehrambenim navikama pa tako i korištenju dodataka ili začina. Naglasak je na maksimalnim dopuštenim količinama kako dodataka prehrani tako i začina poput cejlonskog cimeta. Kad je riječ o cimetu, posebna pažnja treba biti usmjerena na različite vrste tog začina. Jer cimet cassia ili kineski cimet sadrži kumarin koji pak može biti štetan za jetru ako se hrani dodaje u većim količinama. 

Lažni kolačići od cimeta koji se ne peku, ali su jako ukusni 

I. R. L.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!