Obogatite svoj doručak antioksidansima

dorucak, zitarice, cornflakes, pahuljice, kivi, jagode, mandarine, voce

Svi već jako dobro znamo da je doručak najvažniji obrok i da je za zdravlje organizma iznimno bitno da ga ne preskačemo. Međutim naravno da je i bitno što ćemo doručkovati.

Najviše koristi možemo izvući iz namirnica koje su bogate antioksidansima.

Oni igraju važnu ulogu za naše zdravlje i unošenjem antioksidansa u organizam putem prehrane možemo biti sigurni da smo si osigurali zaštitu od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Naš organizam uz pomoć vitamina i minerala proizvodi antioksidanse, ali ih isto tako u njega i unosimo uz pomoć hrane koju konzumiramo.

Učinkoviti su u prevenciji raka, srčanih bolesti i pospješuju rad memorije. S obzirom na benefiti, njihov unos u organizam je od velike važnosti te vam predlažemo nekoliko načina da obogatite prehranu i jedete zdravije.

Čaša prirodnog voćnog soka

Svježe iscijeđena naranča ili grejpfrut je već dobro znan recept za obogaćivanje doručka zdravljem. Možete i probati sa sokom od šipka ili borovnica koji također vaš organizam okrepljuje prijeko potrebnim antioksidansima.

Povrće u omletu

Držite se pravila kako je šareni tanjur ujedno i najzdraviji. Na taj način znat ćete da je vaše tijelo obogaćeno tvarima bitnima za zdrav i dug život. Volite li doručkovati omlet, obogatite ga narezanim crvenim, zelenim i žutim paprikama, gljivama, rajčicama, mladim lukom, špinatom, brokulom... Što više boja iskombinirate, vaš obrok je zdraviji.

Voće u žitaricama

Super zdrave žitarice koje su idealan obrok za početak svakog dana, obogatite prirodnim šećerima koji se kriju u jabukama, bananama, breskvama, jagodama ili sušenom voću. Ukusan i zdrav obrok pun antioksidansa vam je zagarantiran.

Palačinke od integralnog brašna

Ukusan i slatki način započinjanja dana moguć je s palačinkama čija je smjesa rađena od brašna cjelovitog zrna. Na taj način prehrani dodajete i prijeko potrebne proteine i vlakna, štitite svoje stanice i snižavate kolesterol.

Bobičasto voće

Borovnice, brusnice, maline, kupine, šumske jagode i ribizl krcate su antioksidansima i nastojte ih jesti što češće i kojoj god hrani mislite da bi vam mogle odgovarati okusom, slobodno ih tamo i koristite. Jogurt možete tako na jednostavan način učiniti ukusnijim i zdravijim.

Orašasti plodovi

Posebno su efikasni kad je u pitanju prevencija bolesti srca, ali i bogati su antioksidansima tako da se za doručak preporučuje da ih isto kao i bobičasto voće slobodno kombinirate i koristite sa što više namirnica.

Zeleni čaj

Pijete li ga ujutro za doručak ili volite šalicu dobrog zelenog čaja popiti više puta dnevno, priuštit ćete svom organizmu visoku dozu antioksidanasa.

Kava

Dobra vijest za sve ljubitelje kave i one koji tvrde da bez šalice tog magičnog napitk, a ne bi mogli preživjeti radni dan. Kava je bogata antioksidansima, ali pripazite da u što manjoj mjeri u nju nadodajete mlijeka, šećera, vrhnja i sličnih obogačivaća okusa jer je najkorisnija kada se pije čista.

Smoothie

Žurite li na posao, ne mora značiti da ne možete i nešto od korisnih sastojaka konzumirati putem. Ukusan i osvježavajuć obrok, tj. napitak lako možete spraviti i ponijeti sa sobom. Imajte na umu da je od velike koristi imati u zamrzivaču zaleđenog voća, posebno onog koje nije karakteristično za sezonu u kojoj jeste.

Jednostavno i brzo možete spraviti slijedeći napitak:

  • 200 ml svježih ili zamrznutih borovnica
  • 1 veća banana
  • 175 ml nemasnog gustog jogurta
  • 65 ml nemasnog mlijeka
  • 4-6 kockica leda
  • 1 žličica meda

Oprane borovnice stavite u blender, dodajte narezanu bananu, jogurt, mlijeko, med i led te sve dobro izmiješajte do željene gustoće.

Izvor: She.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!