Budući da doručkom u organizam unosimo puno vitamina i minerala, povećava se naša koncentracija i produktivnost tijekom jutra.
Hranjiv jutarnji obrok sprječava debljanje. Osobe koje redovito doručkuju imaju nižu razinu kolesterola, čime smanjuju svoj rizik od bolesti srca.
Donosimo vam 4 recepta za ukusan i zdrav doručak koji će radni dan učiniti lakšim…
1. Frape od sezonskog voća sa jogurtom ili mlijekom
Možete koristiti bilo koji napitak poput badema, lješnjaka i sl. uz dodatak orašastog voća, meda ili stevije, cimeta, vanilije i sl. Odličan lagani ljetni doručak za one koji vole dugo spavati pa je ručak blizu, ili pak za one koji će nakon doručka pojesti još međuobrok pa se ne žele prejedati. Svakako su sve hranjive tvari zastupljene i organizam će dobiti sve potrebno.
2. Vegetarijanske palačinke
Sastojci:
- 1/2 šalice naribane mrkve
- 1/2 šalice naribanih tikvica
- 1 jaje
- 1/4 šalice mlijeka
- 1/2 šalice brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- Ulje za pećenje
Pomiješati sve sastojke. Peći na tavici.
3. Zobeni keksići
Sastojci:
- 1/4 šalice maslaca
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1 jaje
- 4 Mahuna vanilije
- 1 šalica cjelovitog brašna
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica cimeta
- 1/2 šalice pistacija narezanih
- 1/2 šalice grožđica
- 1/2 šalice lanenih sjemenki
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 180*C
2. 2. Sve sastojke promiješati
3. Sa žlicom oblikovati keksiće na masnom papiru
4. Peći 15 minuta
Ovi keksići za doručak su fenomenalni jer sadrže tone proteina te omega 3 masne kiseline koje potiču rad mozga, te ugljikohidrate. Sve što nam je potrebno za jutro kako bi organizam krenuo u dan.
4. Jednostavan namaz za kruh
Sastojci:
- 2 kriške cjelovitog kruha ili tosta
- 2 žlice svježeg sira
- 4 kriške dimljenog lososa, tanko narezanog pećenog mesa ili šunke
- Vlasac, peršin, origano, bosiljak
Priprema:
Namazati kruh, staviti kriške lososa, mesa ili šunke te posipati peršinom, vlsascem ili sl.
Mirna Trumbetaš / Moje zdravlje