Kako možemo naučiti voljeti zdrave namirnice?

jabuka, voce

Život ne započnemo voljevši pržene krumpiriće ili mrzivši tjesteninu od cjelovitog zrna. Ovo se uvjetovanje razvije s vremenom kao odgovor na naše navike jedenja onog što se nalazi u toksičnom okruženju hrane.

Zdrava hrana za mnoge nije fina! Predrasuda ili stvarna činjenica, ostavljamo vama na poštenu prosudbu. U međuvremenu američki nam stručnjaci savjetuju kako možemo sami sebe naučiti da je zdrava hrana ukusna. Kao i inače, stvar je u glavi, a svom mozak možemo naučiti voljeti određene namirnice!

"Život ne započnemo voljevši pržene krumpiriće ili mrzivši tjesteninu od cjelovitog zrna. Ovo se uvjetovanje razvije s vremenom kao odgovor na naše navike jedenja onog što se nalazi u toksičnom okruženju hrane", objasnila je Susan Roberts, jedna od voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Nutrition & Diabetes.

"Svojom smo studijom pokazali kako je moguće promijeniti preferencije iz nezdrave hrane do one zdrave, bez korištenja kirurgije (poput gastrične premosnice), a magnetna rezonanca predstavlja važnu tehniku za istraživanje uloge mozga u ponašanju na hranu", objasnio je Thilo Deckersbach, psiholog Opće bolnice Massachusetts, ujedno i čelnik istraživanja.

Njegov je tim proučavao osam preteških i pretilih osoba koje su se upisale u program mršavljenja. Cilj tog programa bio je promijeniti način na koji osobe reagiraju na namirnice, a njihovi su podaci uspoređeni s onima iz kontrolne skupine koju su sačinjavale preteške i pretile osobe koje nisu upisale nikakav program.

Svi su ispitanici podvrgnuti magnetnoj rezonanci na početku istraživanja i šest mjeseci poslije. Ta su skeniranja otkrila kako su se u dogodile promjene u centru mozga za nagradu uključenim u učenje i ovisnost. Točnije, primijećena je povećana osjetljivost na zdrave, niskokalorijske namirnice te manja osjetljivost na vioskokalorične namirnice.

Još samo da znamo kakav je točno to bio program...

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!